Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hawkeye fungerade inte i Premier League – målkameraföretaget ber om ursäkt: "En sådan situation har aldrig tidigare uppstått"

Från 2020
Uppdaterad 18.06.2020 10:43.
Se den omtalade situationen (bilder: Viaplay) - Spela upp på Arenan

Blåstes Sheffield United på ett mål i slutet av första halvlek mot Aston Villa? Det var frågan efter en omdiskuterad situation då den engelska fotbollsligan Premier League var tillbaka efter ett 100 dagar långt coronauppehåll. Efter matchen erkände företaget Hawk-Eye att det borde ha varit mål och att målkamerorna inte fungerade.

Efter 100 dagars spelpaus gick i kväll startskottet för Premier League. Under de kommande dryga fem veckorna ska 92 matcher spelas så att säsongen kan tas i hamn.

Först ut i omstarten var nykomlingsmötet mellan Sheffield United och Aston Villa. Bottenlaget Villa kämpar för att undvika nedflyttning medan Sheffield United har överträffat alla förväntningar och är med i kampen om en plats i Europa nästa säsong.

Och den första matchen saknade inte tveksamma situationer. Sheffield United borde nämligen ha fått ett ledningsmål i slutet den första halvleken.

Efter Oliver Norwoods frispark fumlade Villas norske målvakt Örjan Nyland med bollen samtidigt som han trycktes in i målet av lagkamraten Keinan Davis.

Bild tagen bakifrån där Örjan Nyland har bollen i famnen intill stolpen.
Bildtext Örjan Nyland hade inte kontroll på bollen i slutet av första halvlek.
Bild: imago images/Sportimage/ All Over Press

På reprisbilderna såg bollen ut att vara över mållinjen, men målkamerateknologin reagerade inte och Sheffieldspelarna var förbluffade.

Domaren Michael Oliver pekade på sin klockade och visade att han inte hade fått någon signal. Det blev heller ingen videogranskning av situationen.

– Verkligen?, skrev Sheffield United på sitt Twitterkonto direkt efter och när den andra halvleken skulle börja följde man upp med ”Den fungerade inte”.

Hawk-Eye erkänner misstag

Företaget Hawk-Eye, som står bakom teknologin, bad enligt nyhetsbyrån AFP snabbt om ursäkt.

– Före matchen testades systemet och det konstaterades fungera.

– De sju kamerorna på läktarna nära målet var blockerade av målvakten, en försvarare och stolpen. En sådan situation har aldrig tidigare uppstått i någon av de 9 000 matcher där Hawk-Eye-teknologin har använts.

En seger hade tagit Sheffield United förbi Manchester United och upp på femteplats. Nu har ligasexan Sheffield United 44 poäng, medan fyran Chelsea på den sista Champions League-platsen har 48 poäng.

– Hawk-Eye ber Premier League, Sheffield United och alla andra som påverkats om ursäkt.

Ingen Villastraff

Tidigare i den första halvleken kunde också Aston Villa ha fått en straff. John Lundstram sparkade ner Anwar El Ghazi i straffområdet men huvuddomaren valde att fria.

I den andra halvleken hade Aston Villa ofta ett litet övertag och framför allt Jack Grealish var på hugget.

Anfallaren fick några vassa lägen men Sheffield Uniteds målvakt Dean Henderson höll tätt och matchen slutade 0–0.

Resultat:

Aston Villa – Sheffield United 0–0

Artikeln uppdaterad torsdagen den 18 juni klockan 07.37 med videobilder.

Artikeln uppdaterad torsdagen den 18 juni klockan 10.34 med kommentarer från Hawk-Eye.

Diskussion om artikeln