Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya vårdsamkommunen Österbottens välfärdsområde skålades in: "Österbotten visar framåtanda i detta historiskt stora beslut"

Från 2020
en man i kostym håller ett glas bubblande vin i handen
Bildtext Styrgruppens ordförande Patrick Ragnäs (SFP) säger att det nya samarbetet är viktigt för att fortsätta hålla Österbottningarna friskast i landet.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Elva av tretton kommuner har sagt ja till Österbottens nya välfärdsområde och på onsdag kväll skålade representanter från kommunerna för att planeringen nu sätter igång.

Styrgruppens ordförande Patrick Ragnäs (SFP) höll tal och talade om vikten av detta, enligt honom och många andra, historiska beslut.

- Ni har allihopa i era kommuner varit med om att ta ett historiskt stort beslut, kanske till vissa delar också ett svårt beslut, men också ett betydande beslut. Trots att regering på regering misslyckats i det här jobbet har Österbotten visat framåtanda, säger Ragnäs i sitt tal innan han utbringar en skål för det nya samarbetet.

en massa småplock av mat uppradade på en bänk - i bakgrunden syns folk i kostymer
Bildtext Det bjöds på både salt och sött när kommunerna skålade in den nya samkommunen.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Hans Frantz (SFP), styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt, är också glad och nöjd över att arbetet nu kan börja.

- Jag är mycket glad att vi kommit så långt att vi kan sammanföra de här tre bitarna – specialsjukvård, primär hälsovård och kommunernas sociala arbete, inklusive åldringsvården. Så nu ska vi på allvar börja planera de olika stegen som ska tas, säger Frantz.

Vi är starkare tillsammans, så jag tror att Österbottens befolkning kommer att vinna mest på det här.

― Marina Kinnunen.

Österbottningarna är värda den bästa vården i Finland, säger Marina Kinnunen direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, som också deltog i skålandet på onsdag kväll.

- Vi är starkare tillsammans, så jag tror att Österbottens befolkning kommer att vinna mest på det här.

en massa människor i finare klädsel sitter i en aula och äter tårta och dricker kaffe
Bildtext Österbottningarna är värda den bästa vården i Finland, säger Kinnunen, som också deltog i skålandet på onsdag kväll.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

"Vi har inte sagt nej"

När dörrarna stängdes igen började det första planeringsmötet. Utanför står bland annat representanter för Korsnäs kommun, som tillsammans med Malax kommun ännu valt att vänta med beslutet att gå med.

- Vi har ju inte sagt nej i Korsnäs utan vi är med i samkommunen, vi har vårt eget grundkapital där, säger Christina Båssar, Korsnäs kommundirektör.

Hon tycker ändå personligen att det är skönt att inte ännu delta i arbetet utan vill nu njuta av den vackra sommaren.

- Vi kan gå med sedan när vi tycker att de har gjort en tillräckligt bra modell, även för Korsnäsborna, påpekar Båssar.