Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Statsvetaren Thomas Karv: “En ny klimatmedveten generation ger mig hopp inför framtiden”

Från 2020
Uppdaterad 18.06.2020 12:20.
Thomas Karv
Bildtext Thomas Karv skrev klart sin doktorsavhandling förra året.
Bild: Yle/Anna Ruda

Vilken har varit den bästa dagen i Thomas liv hittills? Hur tror han att Finland skulle klara sig utanför EU? Vad är han rädd för? Varför fortsatte han inte spela fotboll? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till statsvetaren Thomas Karv.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är Thomas Karv.

Statsvetaren Thomas Karv fick förra året klart sin doktorsavhandling. Thomas har forskat i attityder gentemot Europeiska Unionen och vilka nationella faktorer som gjort att vissa länder är mer positivt inställda till EU än andra.

Thomas har spenderat de senaste månaderna i Göteborg som gästforskare på Göteborgs universitet.

Thomas har i denna intervjuserie fått frågor av artisten Jakob Norrgård, programledaren Nicke Aldén, långdistanslöparen Camilla Richardsson, artisten Tika, författaren Ellen Strömberg, artisten Krista Siegfrids, fotbollsspelaren Tim Sparv, studentföreningen Pampasmaffian, artisten och radioprofilen Benny Törnroos och a capella-gruppen FORK.

Författaren Ellen Strömberg
Bildtext Ellen Strömberg vann 2016 priset för årets blogg i Svenskfinland.
Bild: Schildts & Söderströms/Eva Lingon

Ellen Strömbergs fråga: Kan du berätta något som skänker hopp till de som lider av klimatångest?

– Svår fråga, men det som skänker mig hopp är att en ny klimatmedveten generation växer upp för tillfället. Dessa ungdomar förstår vid en ung ålder att vi måste göra någonting för att vi alla ska ha en framtid. Snart kommer dessa personer att sitta vid de bord där besluten fattas. Det skänker i alla fall mig hopp.

Nicke Aldén tittar bakåt mot kameran över axeln.
Bildtext Nicke Aldén blir Strömsös nya programledare.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Nicke Aldéns fråga: Vilken var den bästa dagen i ditt liv?

– Den bästa dagen i mitt liv var när tandläkaren tog bort en tandställning jag hade på övre tandraden. Jag gick då på högstadiet i Nykarleby, och jag glömmer aldrig den känslan. Man ska aldrig säga aldrig, men den dagen blir svår att toppa.

Pampasmaffian år 2020
Bildtext Studentföreningen Pampasmaffian ordnar evenemanget Pampas Nationaldag.
Bild: Oliver Back

Studentföreningen Pampasmaffians fråga: Hur bra skulle vi klara oss utanför EU? Finxit alltså.

– Det är nog omöjligt att svara på, men jag tror vi skulle klara oss sämre. Blir vi dock en sådan stat som stänger in oss och själva producerar allt det vi behöver så kunde det på lång sikt bli bättre. Jag hoppas ju verkligen inte att det händer, för jag tycker man ska hjälpa sina grannar och inte vända ryggen till.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Thomas om hur det gick med fotbollskarriären, vad han är stoltast över och vad han är rädd för.

Statsvetaren Thomas Karv: “En ny klimatmedveten generation ger mig hopp inför framtiden” - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln