"Många bostadslösa har inte kunnat tvätta sig under coronaepidemin" - gratis midsommarfirande med bastu och korv gör succé
Bostadslösa har under coronaepidemin varit speciellt utsatta och upphävandet av restriktioner är extra välkommet bland dem. Men hur ser bostadslöshetssituationen ut i Finland?
Under midsommarveckan har Kinaborgsparken i Sörnäs i Helsingfors fått nytt liv. Det doftar av plättar och grillad korv. Små grupper av människor sitter och umgås i gräset, i bakgrunden spelar musik och i centrum av allt: en bastu. Det är första året stiftelsen blåband-stiftelsen (Sininauhasäätiö) välkomnar bostadslösa att fira midsommar med bastubad.
- Det är en fantastisk idé. Många bostadslösa blev utestängda i och med coronaepidemin, vilket betyder att de inte kunnat duscha eller tvätta sina kläder. Många har befunnit sig i en riskabel situation och vi ville nu erbjuda konkret hjälp i form av en bastu, säger Peter Fredriksson från i stiftelsens styrelse.
Helsingfors, Vanda, Esbo, Tammerfors och Åbo har över 80 procent av landets bostadslösa
Bastubadandet är enligt Fredriksson en del av den finska kulturen och identiteten och passar därför extra bra som programnummer.
- Det är ett sätt att visa att bostadslösa är en del av vårt normala dagliga liv, det som inkluderar bastubadande, säger Fredriksson.
Fredriksson har gedigen erfarenhet av just bostadslöshetsfrågor. I ungefär sjutton år, mellan 2001 och 2018, ansvarade han för implementering av den nationella bostadslöshetsstrategin vid Miljöministeriet.
Efter att han gick i pension ville Fredriksson se hur arbetet fungerar på gräsrotsnivå och har därför gick han med styrelsen i blåband-stiftelsen. Stiftelsen jobbar med bostadslöshetsfrågor.
Kampen mot bostadslöshet avgörs i fem städer
- Regeringsprogrammet innehåller nu ett mål om att vi inom åtta år ska nå en funktionell nollnivå av bostadslöshet. Det kommer ändå alltid att finnas temporärt bostadslösa så en absolut nollnivå går inte att nå, berättar Fredriksson.
Mentala och sociala problem ökar hela tiden bland unga. De här grupperna kommer gradvis vara de kunder som bostadslöshetsmyndigheterna till näst tar hand om
Det är i fem av landets största städer som kampen kommer avgöras.
- Helsingfors, Vanda, Esbo, Tammerfors och Åbo har över 80 procent av landets bostadslösa, säger Fredriksson.
Orsakerna kan enligt Fredrikson tillskrivas både inre och yttre faktorer.
- Stora städer skapar hela tiden grupper som inte klarar det urbana livet där man behöver pengar hela tiden. Många är ensamma och har förlorat kontakten och sitt nätverk. På landsbygden finns det bättre stödnätverk för många.
Oron för kommande generationer är stor
Lösningen på problemet med bostadslöshet ligger enligt Fredriksson i att bygga fler förmånliga bostäder som kopplas ihop med olika stödtjänster.
- Vi måste få permanent produktion av nya ARA-bostäder med rimliga hyror och koppla in stödtjänster för rehabilitering. Jag har räknat ut att vi skulle behöva tusen sådana bostäder under de kommande åren. Programmen vi har nu räcker inte i sig utan vi måste materialisera dem.
ARA-bostäder är statligt subventionerade och anslutna till ett socialt element, och användningen samt överlåtelsen av dessa bostäder är begränsad. Målet är att åstadkomma välplanerade bostäder med hög kvalitet för dem som har störst behov.
Det som tynger Fredriksson mest är ändå de växande problemen bland unga.
- Den grupp som är utanför arbetsmarknaden och studier växer hela tiden. Mentala och sociala problem ökar också bland unga. De här grupperna kommer gradvis vara de kunder som bostadslöshetsmyndigheterna till näst tar hand om.
Problemen är enligt Fredriksson ett eko från den stora recessionen på 1990-talet.
- Nätverket för unga fick större och större hål då familjer och arbetsmarknaden föll i bitar. Och så är mentalvården i Finland tyvärr urusel.
Finland bäst i klassen då det gäller bostadslöshetsfrågor
En sak som gläder Fredriksson är att det på politisk nivå i Finland länge funnits konsensus om hur man jobbar med bostadslöshetsfrågor. Oberoende av parti är alla eniga i de mål som ska nås, även om det kan finnas meningsskiljaktigheter på detaljnivå.
Alla har varit glada över möjligheten att få fira midsommar på ett öppet ställe bland andra människor
- Det är inte som i till exempel England, där en del helt enkelt anser att det inte är någon idé att satsa på bostadslösa människor. Det finns en “varför går de inte på jobb”-attityd i många europeiska länder. Det har till och med i vissa länder funnits tryck att kriminalisera bostadslöshet.
- Faktum är att det är en bra investering att hjälpa bostadslösa. Vi har forskat och gjort rapporter och kommit fram till att man sparar 15 000 euro årligen per bostadslös som får bostad. Det blir snabbt lönsamt.
I Finland finns ett starkt myndighetsarbete som kompletteras av olika föreningar inom tredje sektorn. Det har också lett till resultat.
- Vi har kommit mycket framåt, även om jag nu själv säger så. Då jag kom in och började jobba med bostadspolitiken i början av 2000-talet fanns det ungefär 10 000 bostadslösa och över 3000 långtidsbostadslösa. Nu är vi det enda landet i hela Europa där vi lyckats minska bostadslösheten flera år i rad.
I dag finns det enligt Fredriksson kring 4600 bostadslösa i Finland och av dem är ungefär 1000 långtidsbostadslösa.
- På ett personligt plan har det varit en fantastisk period då vi nått fina resultat. Vår expertis uppskattas också i andra länder.
Själv har Fredriksson bland annat varit med som expert i en av Theresa Mays, Storbritanniens förra statsministers, arbetsgrupper. Situationen där är enligt honom ändå hopplös.
- Men även om vi har det bättre i Finland så lever vi allt mer i ett risksamhälle. Finanskrisen och coronaepidemin har visat hur snabbt kriser blir globala. Klimatkrisen kommer också att lägga press på oss i Norden. Man kommer vilja bo här och det kan snabbt vända upp och ner på bostadssituationen.
Men trots en viss oro över framtiden är Fredriksson glad då han står i Kinaborgsparken och ser ut över folksamlingen.
- Det har varit ett fantastiskt evenemang med över 300 besökare redan under de tre första dagarna. Alla har varit glada över möjligheten att få fira midsommar på ett öppet ställe bland andra människor där säkerheten också tagits i beaktande.