Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands nya supervapen – Putins fräcka bluff?

Från 2020
Ryska Tupolev Tu-95-bombplan övar inför segerparaden i Moskva.
Bildtext Ryska Tupolev Tu-95-bombplan övar inför segerparaden i Moskva.
Bild: Imago Images/Xinhua/All Over Press

Våren 2018 lanserade president Vladimir Putin sju ”oslagbara” vapensystem inför en chockad världspublik. På Segerparaden i Moskva nästa veckas onsdag kan enbart ett av vapnen visas upp.

Inför presidentvalet för två år sen höll Vladimir Putin ett tal till nationen där han med videor och animationer presenterade Rysslands nya supervapen.

– Ingen ville prata med oss, sa Putin när Natos expansion österut kom på tal.

– Ingen ville lyssna på våra argument.

Presidenten visade upp undervattensdrönare, missiler och kärnvapenrobotar. Han hävdade att de nya vapensystemen är oslagbara.

– Lyssna nu! slog Putin fast.

Flera miljarder rubel senare finns några av systemen redan ute på förbanden, medan andra fortfarande ligger på ritbordet.

På Segerparaden den 24 juni är det bara ett system som deltar: En hypersonisk missil som bärs av ett stridsflygplan. De andra supervapnen får vänta.

Vapen som visitkort

– Den ryska försvarsmaktens motiv med att utveckla de här vapensystemen är att komma förbi existerande missilförsvar, säger Pentti Forsström som är specialforskare och medlem i Rysslandsgruppen på Försvarshögskolan i Helsingfors.

– Ryssland strävar också efter ett teknologiskt övertag och landet vill på det här sättet öka trovärdigheten för den egna militära makten, fortsätter Forsström.

Specialforskare Pentti Forsström vid Försvarshögskolan.
Bildtext Pentti Forsström.
Bild: Försvarshögskolan

På Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Stockholm betonar forskningsledare Johan Norberg att sådana här nya projekt alltid har en lång väg från powerpoint till utplacering på förband.

– Det viktiga är dock att Ryssland fortsätter att utveckla nya förmågor över tid, säger Norberg.

– I ett storkrig kan de väpnade styrkorna använda de här vapnen för att slå på djupet av en motståndares territorium. I ett krig i Europa kan man slå mot hamnar vid Atlanten, till exempel.

Forskaren Johan Norberg vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Sverige.
Bildtext Johan Norberg.
Bild: FOI

Samtidigt lyfter Norberg fram att man inte ska stirra sig blind på de nya vapensystemen.

– Om man tittar på Rysslands samlade militära förmåga som landet kan komma att bedriva krig med då är de här systemen ännu få, säger han.

– Den stora kraften finns istället i de väpnade styrkornas helhet där stora markstridskrafter stöds av flyg och marin. Och den strategiska kärnvapenarsenalen är förstås central.

Trump tvingas jaga

– Vi är nu bäst i världen på hypersoniska vapensystem, sa Putin för en vecka sen i en intervju för den statliga televisionen. Förut brukade vi tvingas jaga ifatt våra konkurrenters vapensystem, idag är det tvärtom.

Enligt presidenten tvingades Ryssland börja utveckla hypersoniska vapen efter att USA sa upp avtalet om antiballistiska robotar år 2002.

– Utan ett starkt och blomstrande Ryssland skulle världen vara en mycket sämre och farligare plats, slog Putin fast.

Två nya supervapen lyftes fram i sammanhanget: Avangard och Tsirkon.

Avangard är ett hypersoniskt interkontinentalt robotsystem som kan bestyckas med kärnvapen. Ett första system togs i bruk vintern 2019 av den ryska försvarsmakten.

– Avangard är fortfarande i provdrift och det finns bara några få av dem, förklarar Pentti Forsström.

Det ryska Avangard-missilsystemet.
Bildtext Ryssland publicerade bilder på Avangard i juli 2018.
Bild: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Enligt det ryska försvarsministeriet ska Avangard ersätta det gamla systemet successivt under det närmaste decenniet.

Tsirkon är en hypersonisk kryssningsrobot mot mål ute till havs. Systemet testas fortfarande.

Sarmat och Kinzjal

– Av de vapen som presidenten lanserade är Sarmat det system som har kommit längst, säger Forsström på Försvarshögskolan. Det borde börja tas i bruk ute i förbanden från nästa år.

Sarmat är en interkontinental ballistisk robot med en räckvidd på 18 000 km. Roboten kan utrustas med alla typer av stridsspetsar, inklusive kärnvapen.

Systemet ersätter den gamla Vojevoda (Satan) som redan anses vara föråldrat.

– Också Kinzjal verkar redan finnas ute på förband, säger Norberg på FOI.

Kinzjal är en flygburen hypersonisk ballistisk robot som har testats flitigt de senaste åren. Roboten har en räckvidd på 2 000 km.

Kinzjal är också det enda av Putins supervapen som visas upp på paraden i Moskva den 24 juni.

Ett ryskt Mikojan-Gurevitj MiG-31-jaktplan med den nya Kinzjal-missilen under buken.
Bildtext En Kinzjalrobot under buken på ett stridsplan av typ Mikojan-Gurevitj MiG-31.
Bild: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

– De här nya projekten har också en fredstida politisk nytta, menar Norberg på FOI. Man kan skrämma omvärlden och samtidigt övertyga det egna folket om att Ryssland är stort och starkt.

Den militära nyttan ser annorlunda ut.

– Det är viktigt att komma ihåg att väldigt mycket av dagens ryska materiel fortfarande är sovjetisk, säger Norberg. Man ska inte glömma de gamla vapensystemen, och den bulken finns framför allt i markstridskrafterna.

Drönare i världshaven

Supervapnet Poseidon förekommer ofta i de ryska medierna. Poseidon är en interkontinental atomdriven torped, eller drönare, som kan röra sig djupt och snabbt över världshaven.

Torpeden kan laddas med olika stridsspetsar, även kärnvapen.

– När drönaren når fiendens kust kan den gömma sig och invänta kommando om att spränga, förklarade militäranalytikern Viktor Barabanets i tidningen Komsomolskaja Pravda.

Poseidon skapar inte enbart en gigantisk explosion, utan också en tsunami som sveper över både fartyg och städer.

Det finns inga sätt att försvara sig mot Poseidon och knappast utvecklas det heller något de närmaste 100 åren.

Andra experter har kritiserat Poseidon för att vara långsam, bullrig och lätt att upptäcka.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria ska försvarsmakten för första gången testa Poseidon nästa höst. Enligt samma uppgifter existerar systemet inte som en helhet ännu, utan man testar enbart olika delar.

När och ifall Poseidon blir verklighet ska torpederna bli en del av arsenalen på flottans nya ubåtar Chabarovsk och Belgorod.

Två andra av presidentens supervapen har det varit mycket tyst om: lasersystemet Peresvet och kryssningsroboten Burevestnik.

Skrämmande robotar

Enligt en rapport som svenska FOI gav ut i vintras kommer Rysslands nukleära avskräckningsförmåga också i fortsättningen vara central i rysk militär strategi.

Den ryska interkontinentala missilen RS-24.
Bildtext Den ryska interkontinentala missilen RS-24.
Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Men rapporten slår också fast att Ryssland på senare år även har börjat prioritera en icke-nukleär avskräckningsförmåga baserad på kryssningsrobotar.

– Det här är en ordentlig satsning, säger Norberg. Satsningen bygger på en klar strategi.

– Vårt analysfokus är ett större krig och där har Ryssland inte så många missiler som krävs för att militärt påverka en motståndare som Nato eller Kina om de bara bestyckas med konventionella stridsspetsar, förklarar Norberg.

Avgörande påverkan torde kräva kärnvapen.

Också Försvarshögskolan i Helsingfors följer noga med den här trenden.

– Kärnvapen är i praktiken oanvändbara eftersom de är så förödande för alla parter, säger Forsström. Därför utvecklar också Ryssland system som är mer användbara, och billigare.

Dessutom begränsas de här robotarna inte av några internationella avtal.

FOI:s rapport slår fast att en ”slagkraftig förmåga” hos Rysslands väpnade styrkor är deras resurser för fjärrstrid med ballistiska robotar och kryssningsrobotar.

Antalet robotar för fjärrstrid har ökat signifikant de senaste tre åren, huvudsakligen på grund utplaceringen av system som Kalibr och Iskander.

Iskander-missil.
Bildtext En Iskandermissil avfyras under en manöver i Sankt Petersburgregionen.
Bild: EPA-EFE

Institutets slutsats är att antalet plattformar beväpnade med kryssningsrobotar torde öka avsevärt det närmaste decenniet.

Norberg betonar ändå att man inte ska glömma bort de traditionella vapensystemen.

– Rysslands grannländer bör även beakta den samlade konventionella avskräckningsförmågan istället för att enbart fokusera på nya kryssningsrobotar, säger han.

Diskussion om artikeln