Regeringen vill förbättra studiehandledningen, också om det medför nya uppgifter för kommunerna och läroinrättningarna
Undervisnings- och kulturministeriet inleder ett program för att stärka studiehandledningen inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet. Kommunerna och läroinrättningarna får fler uppgifter, men också mer pengar.
Regeringen vill satsa mer på att hjälpa unga i den grundläggande utbildningen, övergångsskedet efter grundskolan och yrkes- samt gymnasieutbildningen.
Den individuella elevhandledningen ska intensifieras i årskurs 8-9. Handledningen för elever som avbrutit utbildningen och som blivit utan studieplats ska bli bättre.
Det blir också tilläggshandledning för studerande i examensinriktad utbildning som hotas av nedläggning.
Projektet är kopplat till utvidgningen av läroplikten, som ska vara genomförd i sin helhet år 2024.
Invandrare och elever med särskilt stödbehov främsta målgruppen
Ministeriet uppskattar att det årligen finns 10 000 elever som är i behov av mer individuell handledning i slutet av grundskolan.
Det ska uttryckligen handla om individuell handledning, som ges enligt individens behov. Till exempel då en ung inte vet vad hen vill göra i framtiden.
Enligt undervisningsrådet Minna Polvinen vid Undervisnings- och kulturministeriet är det speciellt elever med främmande språk som modersmål, elever som får särskilt stöd och mobbningsoffer som behöver stöd.
- Vi kommer att stärka förpliktelserna gällande studiehandledning som grundskoleanordnarna har under sommaren, säger undervisningsminister Li Andersson (VF).
Reformen ska genomföras kritik till trots
Det är känt att kommunerna och läroninrättningarna inte enbart är positivt inställda till nya uppgifter och utgiftsmoment. Speciellt inte nu då coronakrisen ytterligare tänjer på ekonomin.
Studiehandledningen stöds från och med nästa år med 19 miljoner euro per år, utvidgningen av läroplikten står för 14,7 miljoner per år. Dessutom erbjuds projektfinansiering på 6,3 miljoner euro.
Programmet varar till slutet av år 2022.
Utlåtanderundan om förlängningen av läroplikten avslutades nyss. Li Andersson ville inte på torsdagen uttala sig detaljerat om innehållet i utlåtandena.
Förlängningen av läroplikten har av en del ansetts vara ett dyrt projekt.
Kritiken till trots är regeringen enligt minister Andersson mycket engagerad i att genomföra reformen, och tänker också göra det.