Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Midsommaren är årets viktigaste helg för fiskarna - Carita och Gösta i Bromarv fångar lax åt fisksugna sommargäster

Från 2020
Uppdaterad 18.06.2020 20:11.
Bild av fiskarna Gösta och Carita Helenius i Bromarv.
Bildtext Gösta och Carita Helenius har fångat lax den senaste veckan.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

För fiskarna Carita och Gösta Helenius i Bromarv är midsommaren den helg som försäljningen går allra bäst. Mest av allt vill folk ha lax i olika former.

Veckorna före midsommarhelgen är bråda dagar för fiskarparet. Någon vecka i förväg har de lagat den inlagda fisken som ska till försäljning. Sedan gäller det att fånga all den fisk som ska gravas, rökas och kallrökas. Det är nämligen i den formen som fisken mest går åt.

I år har det som tur kommit tillräckligt med lax eftersom det är den fisk som folk helst vill ha, säger Carita Helenius.

- Den här veckan har vi bara fångat lax, vi har inte hunnit med annat.

Rökt lax i en låda.
Bildtext De allra flesta vill ha rökt eller gravad lax till midsommarbordet.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Onsdagen före midsommaren har gått åt till att filea den nyfångade fisken, lägga den på is och packa ihop beställningarna.

- Midsommaren är den bästa helgen på hela året, så den är viktig. Men det är mycket jobb!

På torsdag och fredag är det sedan torgförsäljning som gäller. Carita och Gösta Helenius säljer sina fiskprodukter på torgen i Bromarv och Hangö.

Rekordförsäljning i maj

I år har fiskförsäljningen i och för sig gått extra bra hela våren. Orsaken är att många har sökt sig till sina sommarställen för att distansarbeta på grund av coronaepidemin.

- Det är mera folk i Bromarv än det har varit på många år. Det har varit så i flera månader. Maj har gått bättre än någonsin tidigare, säger Carita Helenius.

Fiskaren Gösta Helenius med rök lax i en låda.
Bildtext Gösta Helenius förbereder midsommarförsäljningen på torget.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Som fiskare finns det många utmaningar och det är allt färre som väljer det som yrke. I Bromarv finns fortfarande rätt många fiskare, men de är nästan alla närmare sextio år eller äldre, säger Carita Helenius.

- I den åldern det inte så lätt att börja med något annat, det gäller bara att försöka.

Den här vintern var dessutom extra besvärlig eftersom det aldrig blev så kallt att havet frös. Det gjorde att isfisket uteblev helt och hållet.

- Det gjorde att vi inte kunde ha något nät. Det fanns ingen fisk på öppet vatten heller, för här finns så mycket sälar.

De flesta kunder vill ändå ha lokal fisk när det är möjligt.

- Om jag har inhemsk lax, så säljer jag nog mera av den än av den norska. Många vill ha inhemskt, när man får den så kort tid. Man vill ha egen fisk, konstaterar Carita Helenius.

Diskussion om artikeln