Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FC Inters finlandssvenska doldistalang Noah Nurmi är redo för sin ligadebut – hoppas återvända till danska ligan nästa år: ”Ett passligt steg för mig”

Från 2020
Noah Nurmi.
Bildtext Noah Nurmi är ett namn att hålla ögonen på under den kommande säsongen.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

I fjol blev det ligadebut i danska Esbjerg. Nu väntar spel i Åbo och FC Inter för Noah Nurmis del. Den Helsingforsbördiga spelaren ska äntligen visa upp sig för den inhemska fotbollspubliken – två år efter flytten till Danmark.

Finlands Sergio Busquets?

Javisst, åtminstone enligt Esbjergs lagledning för några år sedan. De såg inga problem att jämföra den då 17-åriga liraren med en världsklasspelare för Yle Sporten.

Utvecklingskurvan har kanske inte pekat så brant uppåt som många hade förväntat sig, men ett löfte är Noah Nurmi fortfarande.

Bara 19 år gammal, ett flertal juniorlandslagsuppdrag samt en dansk ligamatch under bältet – och nu redo för sin första säsong i den inhemska fotbollsligan.

Noah Nurmi.
Bildtext Noah Nurmi i farten under ett träningspass.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Egentligen var han redo redan för ett halvår sedan. Nurmi fick spela i fyra cupmatcher i januari-februari. På onsdag blev det en till då Inter slog ut Jippo.

Matchen i Joensuu var ett tecken på att den av coronaviruset påtvingade spelpausen snart är förbi.

– Visst var det en besvikelse att det hände, man samtidigt var det ju inte något man kunde påverka, säger Nurmi till Yle Sporten.

– Men nu närmar det sig och då blir humöret också bättre, tillägger han och ler brett.

"Hade inte värst mycket speltid på kommande i Danmark"

Nurmi spelade för Kottbylaget Käpylän Pallo då han i januari 2018 gick över till Esbjergs organisation. Han hade innan det hunnit påbörja sina gymnasiestudier i Brändö gymnasium.

Till en början var det U19-laget som kallade. I fjol fick han ta klivet upp till herrlagets träningsring.

– Jag tränade med herrarna dagligen, men spelade mest med U19-laget. Om herrarnas reserver inte hade någon match, berättar Nurmi.

Han fick ändå följa med vissa matcher från bänken. I de sista minuterna mot ett annat finskbekant lag, FC Midtjylland, fick han hoppa in för första gången. Matchen slutade ändå i en 0-1-förlust för Esbjerg.

I vintras lånade Esbjerg sedan ut Nurmi till Inter.

– Jag hade inte värst mycket speltid på kommande i Superligaen och den finska fotbollsligan är bättre än den danska U19-ligan, så jag bestämde mig för att komma hit. Det kändes som ett passligt steg för mig. Spel med vuxna på en passligt hög nivå, säger Nurmi.

Kommer han då att hålla måttet i ligan? Det tror åtminstone Jesper Engström.

– Absolut. Då jag sett honom spela så var han riktigt bra. Teknisk spelare som mittback och tillräckligt fysisk skulle jag säga. Jag tror han kommer att göra en bra säsong, slår den tidigare VPS-yttern fast.

Jesper Engström.
Bildtext Jesper Engström gick över från VPS till FC Inter efter att Vasalaget åkte ur ligan.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Nurmi själv berättar att han hade andra alternativ på bordet också. Så varför föll valet på just Åbo och Inter? Spelade fjolårets silversuccé en roll i beslutsfattandet?

– Nå, det är ju förstås positivt med Europamatcher, men mest fick jag bara ett bra intryck av tränaren och laget. Jag fick bilden att de spelade en sådan fotboll som passar mig. Det vägde tyngst, inte tidigare meriter, säger Nurmi.

Mittback eller mittfältare?

Men var vill José Riveiro att Nurmi ska spela? Han har tidigare, helt som Engström också poängterar, utmärkt sig som mittback – men senast mot Jippo på onsdagen spelade han som mittfältare.

– Jag försöker spela så bra jag kan på den spelpositionen som tränaren ger mig ansvar på, svarar Nurmi diplomatiskt.

– Det spelar ärligt talat inte så stor roll för mig. Jag har spelat lite på mittfältet i Danmark också, men det är ganska länge sedan. Det handlar bara om att få känslan att spela där igen. Sedan går det nog bra, fortsätter han.

José Riveiro.
Bildtext José Riveiro ledde Inter till ett ligasilver sin första säsong med laget.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Efter att ha tränat med ett danskt ligalag i ett år litar Nurmi också på att han håller måttet.

– Men man får se hur det går. Jag har ju inte spelat en enda ligamatch ännu. Samtidigt litar jag på mig själv. Nog kommer jag att klara mig här, säger Nurmi.

– Och det är upp till mig att visa tränaren att jag förtjänar en plats på planen, tillägger han.

Samtidigt vill han övertyga Esbjerg om att han bara behöver ett år i Finland för att bli tillräckligt bra för den danska ligan.

– Det är planen, avslutar han.

FC Inter inleder ligasäsongen den 2 juli hemma mot RoPS. Innan det möter Åbolaget också de regerande ligamästarna KuPS i den finska cupens kvartsfinal den 24 juni.

Diskussion om artikeln