Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk åklagare: Ryssland låg bakom beställningsmord i Berlin

Från 2020
En grönskande park där det finns poliser, kriminaltekniker i vita skyddsdräkter och ett blått tält. Den georgiska medborgaren Zelimkhan Khangoshvili mördades i en park i Berlin den 23 augusti 2019.
Bildtext Den georgiska medborgaren Zelimkhan Khangoshvili mördades i en park i Berlin den 23 augusti 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tysklands federala åklagare utgår från att Ryssland stod bakom mordet på en georgisk man i Berlin ifjol. Det här slår man fast i det åtal som nu har blivit offentligt.

Den georgiska medborgaren Zelimkhan Khangoshvili mördades i en park i Berlin den 23 augusti ifjol. Den misstänkte gärningsmannen hade närmat sig honom på cykel och därefter skjutit honom i huvudet och ryggen.

Den misstänkte ryske mannen greps samma dag och han har sedan dess suttit i rannsakningshäkte. Mannen ska ha kommit som asylsökande till Tyskland år 2016.

Åklagarmyndigheten i mål som rör den nationella säkerheten slår nu fast att ordern om att mörda Khangoshvili kom från Ryssland.

Aktörer inom den ryska regeringen hade gett gärningsmannen order om att likvidera offret, heter det enligt tidningen Der Spiegel i åtalet.

Den mördade georgiske mannen ska tidigare ha fungerat som kommendör för antiryska separatister i Tjetjenien.

Fallet har redan tidigare bidragit till försämrade diplomatiska relationer mellan Tyskland och Ryssland. I december utvisade Tyskland två ryska diplomater med motiveringen att Ryssland inte har samarbetat vid utredningen av mordet.