Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Borgåborna går inte med på vad som helst" - fler och fler lokala läkarstationer utmanar de stora vårdjättarna i stan

Från 2020
Uppdaterad 22.06.2020 19:37.
En sjukskötare i ett patientrum. I förgrunden hänger ett stetoskop.
Bildtext Borgåbor har flera privata läkarcentraler att välja mellan. Arkivbild.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Efter att vårdbolaget Mehiläinen för två år sedan tog över Borgå Läkarcentral och Borgå Röntgen har flera mindre läkarstationer kommit till som en motreaktion.

Den nyaste är läkarstationen Fenix som ska öppna sina dörrar i augusti. Den nya mottagningen ska ligga på Biskopsgatan, i huset som tidigare har varit hem för Borgå Läkarcentral och Östra hälsostationen.

Tre av de fyra delägarna i Fenix är läkare som hittills har jobbat på Mehiläinens Borgå Läkarcentral. Nu hoppar de av för att istället följa en egen, gemensam vision.

- Först och främst är det viktigt för oss att vi är nära kunden, att det är lätt att kontakta oss och att vi är läkare och skötare från Borgå eller sådana som patienterna känner, till exempel från Borgå Läkarcentral, säger Joonas Tynkkynen som är en av delägarna.

- Jag, Iiro Välimäki och Carl Lybäck har alla jobbat vid Borgå Läkarcentral som sedan blev Mehiläinen. Vi har talat om vårt eget projekt i ungefär två år, säger Tynkkynen.

Förutom Tynkkynen, Välimäki och Lybäck har företaget ännu en fjärde delägare, Jere Riivari som sköter försäljningssidan.

- Vi vill göra något som faktiskt är lokalt, som är närmare kunden. Tanken var att göra någonting där vi själva får välja hur servicen ser ut och där vi kan erbjuda sådan betjäning som vi skulle vilja ha som patienter, säger Tynkkynen.

Svårt påverka i storföretag

Läkarstationen Fenix kommer att erbjuda tider både till allmänläkare, specialläkare, företagshälsovård och jourtider samt laboratorie-, röntgen- och ultraljudsservice.

I början kommer personalen att bestå av sju personer som jobbar heltid och några personer som jobbar deltid.

Utöver det kommer cirka 15 läkare att jobba vid läkarstationen. Vissa av dem jobbar varje dag, andra en gång per vecka.

Enligt Tynkkynen kommer priserna att vara lägre än vid de andra stora läkarstationerna i Borgå.

skylt i läkarcentralens trappuppgång där det står mehiläinen
Bildtext Tynkkynen har jobbat som allmänläkare och företagsläkare på Borgå Läkarcentral och Mehiläinen Borgå Läkarcentral.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Han berättar att han trivdes med sitt jobb vid Borgå läkarcentral och att det finns mycket bra i hur man arbetar med företagshälsovården.

Men det finns också mycket han skulle vilja göra annorlunda.

- Vid Borgå Läkarcentral fanns det mycket bättre möjligheter att själv påverka saker innan Mehiläinen tog över, säger Tynkkynen.

Något fattas

Tynkkynen säger att han och kollegerna hört av andra Borgåbor att någonting av det som tidigare fanns vid Borgå Läkarcentral nu fattas.

- Det är det som vi vill ge människor i Borgå och östra Nyland, ett alternativ som är från Borgå och som kanske känns mer som en av oss, säger Tynkkynen.

Jag ser det här som den största saken jag gjort i min karriär

― Joonas Tynkkynen, läkare och delägare i läkarcentralen Fenix

När den nya läkarstationen öppnar i höst kommer det att finnas åtminstone fyra privata aktörer i staden: kedjejättarna Mehiläinen och Terveystalo samt de mindre Nim-Med och Fenix.

- Det finns säkert tillräckligt med kunder för alla. Sedan handlar det om hurdana tjänster man erbjuder och vilket som är rätt alternativ för vem, säger Tynkkynen.

Han berättar att hela gänget ser fram emot att komma i gång.

- Det finns ännu mycket att göra, men jag kan säga att jag ser det här som den största saken jag gjort i min karriär, säger Tynkkynen.

Borgåbor kräver bra priser

Den andra lilla privata läkarstationen är Nim-Med som ligger i Nimbushuset i centrum av Borgå.

Läkaren Bernhard Edgren grundade Nim-Med i oktober 2019 som en motreaktion mot hälsojättarna, särskilt Mehiläinen.

Kort efter att kedjan köpte Borgå läkarcentral höjde man priserna och påbörjade samarbetsförhandlingar.

Det här ledde till att Edgren ansåg det nödvändigt att starta eget för att ge Borgåborna ett lokalare, mindre alternativ.

- Borgåborna går inte med på vad som helst och godkänner inte vilka priser som helst, säger Edgren.

Man i röd tröja på läkarmottagning
Bildtext Bernhard Edgren grundade Nim-Med eftersom han tyckte Borgåborna behövde ett alternativ till de stora vårdbolagen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Han säger att det har gått riktigt bra för Nim-Med, förutom under coronaepidemin då man tillfälligt höll stängt. Nim-Med erbjuder läkartider och laboratorietjänster.

Edgren tror nog att det finns utrymme både för Nim-Med, Fenix och Terveystalo i Borgå. Däremot skräder han inte orden när det gäller Mehiläinen.

- Jag tror att Mehiläinen får sätta sina pinaler i påsen och fara till Helsingfors. De har skött sig som en tjur i porslinsbutiken. Det går inte att bete sig som ett kapitalistsvin i Borgå.

Samarbetar gärna

Edgren tror att Fenix betyder slutet för Mehiläinens Borgå läkarcentral också eftersom en del av personalen kommer att flytta över till den nya läkarstationen.

- Vi tog ju laboratoriepersonalen när vi startade och nu tar Fenix resten, säger Edgren.

Han säger att Nim-Med gärna samarbetar med Fenix och berättar att han varit i kontakt med den nya läkarcentralens vd Iiro Välimäki.

- Vi är inte av den åsikten att vi måste finnas överhuvudtaget. Vi är av den åsikten att man måste kunna ge befolkningen i Borgå tjänster till ett mänskligt pris, säger Edgren.

- Vi vill inte vara hårdnackade konkurrenter för det gagnar ingen. Det behöver inte finnas mycket privat verksamhet, men det måste finnas fungerande sådan, och det måste finnas samarbete mellan privata aktörer mot de här stora kedjorna, fortsätter han.

Ingen oro vid Mehiläinen

Helka Saari, chef för Mehiläinens enhet i Borgå, säger att man välkomnar den nya konkurrenten till staden.

- Konkurrens inom hälsovårdssektorn uppmuntrar aktörerna till att kontinuerligt utveckla sina tjänster och sin service. Den här utvecklingen gynnar kunderna och patienterna, säger Saari.

Enligt henne har Mehiläinens kunder varit nöjda med servicen. Hon är inte heller orolig för att personalen ska flytta över till konkurrenterna.

- Personalmängden vid Mehiläinen i Borgå ökar och vi är en intressant arbetsgivare. Det här året har 20 nya läkare börjat jobba vid Mehiläinen Borgå Läkarcentral. Personalomsättningen är i regel liten vid Mehiläinen i Borgå, säger Saari.

Lokala läkarstationer utmanar vårdjättarna i Borgå

4:50

Uppdatering 22.06.20 klockan 19.34: Kommentarerna med chefen för Mehiläinens enhet i Borgå, Helka Saari, har lagts till.