Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

400-åriga städer firas så gott det går - Karleby och Nykarleby kan utöka festligheterna under hösten

Från 2020
Uppdaterad 01.07.2020 07:39.
Neristan i Karleby
Bildtext Neristan, som är de gamla delarna av Karleby kan fyllas av mindre evenemang för att fira 400-åringen.
Bild: Yle/Anette Forsström

Pandemin satte sordin på jubeileumåret för Karleby och Nykarleby. Men 400-åringarna firar inom de ramar som regeringen gett, så nu kan flera personer mötas och flera evenemang blir verklighet.

Som det ser ut idag, om vi är friska mot slutet av sommaren så ser jag fram emot ett fartfyllt slut. Mot augusti, september ända mot årsslutet, säger Sonja Remell som är jubileumsårets koordinator i Karleby.

Uppdämt behov

Remell har märkt att folk har ett behov av att komma ut, delta i evenamang och träffas för att prata. Det vill man möjliggöra under de återstående månaderna av jubileumsåret.
- Men vi måste göra det lite stegvis. Vi måste beakta restriktionerna och målgrupperna, speciellt de som är äldre, säger hon.

Hon och de övriga i Karlebys jubileumskommitté har inte hunnit sammanträda sen regeringen kom med nya ramar, men Sonja Remell har redan en viss koll på vad som väntas ske under resten av året.

- I början av augusti har vi ett rallyevenemang där planeringen går med högtryck. Då det gäller våra egna evenamang har vi haft de förmildrande omständigheterna i åtanke, men också medvetna om det att folk kanske inte rusar iväg på några massevenemang - speciellt inte den äldre befolkningen, säger hon.

Hon och de övriga i Karlebys jubileumskommitté har inte hunnit sammanträda sen regeringen kom med nya ramar, men Sonja Remell har redan koll på en del av vad som kommer att ske under resten av året.

- I början av augusti har vi ett rallyevenemang där planerna går på högtryck. Då det gäller våra egna evenemang har vi haft de förmildrande omständigheterna i åtanke, men också medvetna om det att folk kanske inte rusar iväg på några massevenemang - speciellt inte den äldre befolkningen, säger hon.

Kvällstorg i Karleby 30.7.214
Bildtext Mindre evenemang är tillåtna, men äldre mänskor vill troligen hålla sig borta från större folksamlingar. Bilden från sommarmarknad i Karleby 2018.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Regeringens beslut om att tillåta större evenemang med folksamlingar på upp till 500 personer påverkar möjligheterna att fira 400 årsfestligheterna i båda städerna. Men i Karleby har man ännu inte hunnit ta ställning till hur allt förverkligas rent praktiskt.

Linjerna är ändå klara: man följer restriktionerna och varvar upp med jippona inom givna ramar, för att så mycket som möjligt ska förverkligas även genom att delta på distans.

- Jag tror att vi framöver kommer att se mera hybridevenemang, så rent fysiska evenemang också streamas för att alla ska kunna delta, även om man inte själv kan ta sig till platsen, säger Remell.

Ekonomiskt har det inte haft så stor inverkan för kommunen även om alla planerna kring festligheterna inte blivit verklighet.

- En del evenemang drogs helt in, så det innebär en inbesparing. Men mycket har flyttats fram till senare i höst, så då behöver de ändå bidrag.

Mats Brandt, stadsdirektör i Nykarleby.
Bildtext Det finns ett uppdämt behov av fest och att få träffas, märker Nykarlebys stadsdirktör Mats Brandt.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl

Nykarleby sparkar igång i augusti

Lite på samma linje är man i brödrastaden Nykarleby som också fått se en del av sina 400-årsplaner grusas. Under vårvintern inhiberades eller sköts många evenemang upp.

Men nu har stadens jubileumskommitté hunnit sammanträda för att bädda för en slutspurt som börjar med Nykarlebyveckan i augusti. Planen är nu att genomföra festligheterna i någon form på rätt datum, i början av september, då grundandet i tiderna skedde.

- Det blir inget massevenemang. Men vi kommer ut med mera detaljerad information i början av augusti, sedan vi hunnit se på hur vi kan förverkliga planerna enligt rådande direktiv, säger Mats Brandt som är Nykarlebys stadsdirektör.

Nykarleby Kyrka
Bildtext St. Birgitta kyrka är hundra år yngre än Nykarleby, men blir ändå en av de naturliga platserna för festligheterna i stan
Bild: YLE/Chanette Härus

Ingen fest för kungligheter

Efter en lång väntan på besked från svenska hovet, blev det klart att ingen representant från kungahuset närvarar vid huvudfestligheterna i september. Mats Brandt tycker inte att allt står och faller på kungligt besök.

- Klart det var ledsamt att ingen från kungahuset närvarar. Men vi har hela tiden utgått från att det här är en fest för invånarna, säger Mats Brandt.

I Karleby hade man också väntat sig att få fira i kungligt sällskap - men trots att hovrepresentanter uteblir från den egentliga festdagen, vill Sonja Remell inte kasta in den rojalistiska handduken riktigt än.

- Vi firar hela året, så om någon från svenska kungahuset har möjlighet att besöka oss, så är de hjärtligt välkomna också senare, säger Sonja Remell.

Diskussion om artikeln