Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Midsommarstämning i Bjurböle trots begränsat program: "Vi är alla här tillsammans"

Från 2020
Flickor steker plättar.
Bildtext Amanda Kärkkäinen och Isabell Leinonen från Vessö steker sommarplättar för fjärde året.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Somriga grönsaker, färsk fisk och godis säljs på många traditionella sommartorg. Säkerheten tas i beaktande i coronatider. Bjurböle sommartorg i Borgå var lugnare än vanligt i torsdags.

Utomhus kan man ordna program för fler än 50 personer. Myndigheterna rekommenderar att arrangörerna ser till att säkerhetsavstånd på två meter hålls, och att hygienen är god.

Bjurböle sommartorg inledde säsongen andra veckan i juni. Det har varit lugnare än tidigare år, berättar arrangören och försäljaren Heidi Tyyskä.

- Det är färre försäljare än tidigare år. Men vi annonserade i tidningen i går så jag tror nog att människor hittar hit.

Den största skillnaden i år är att det inte finns något program utöver försäljningen. Traditionellt brukar programmet bland annat bestå av frivilliga brandkårens släckningsövnignar.

Bjurböle sommartorg ordnas varje fredag hela sommaren.

- Många har inte vågat eller vetat om de kan komma. Också sådana som brukar vara här varje år.

Korv och brandbilar

Wessö FBK:s brandbilar kör in på sandplanen. Ut hoppar FBK:are som ska sälja utrustning, visa brandbilen och grilla korv.

Ifall det blir för trångt kan brandkåren också se till att köerna inte blir för hoptryckta.

Korvar och brandbil på torg.
Bildtext FBK står för sommartorgets korvgrillning.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

- Vi har koll och räknar hela tiden. Vi är beredda på att stänga av en liten stund om det blir för mycket människor, säger Heidi Tyyskä.

Midsommarstämningen infinner sig när Kriba Henrikssons röda italienska dragspel sprider sommartoner. Prat och skratt hörs.

Man spelar dragspel.
Bildtext Kriba Henriksson bjuder på somriga melodier.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Plasthandskar på i caféet

Vessöungdomarna Isabell Leinonen och Amanda Kärkkäinen steker plättar vid caféet.

- Förra året åkte vi till Grekland. I år går det ju inte, så vi får spara pengarna.

Ungdomar steker plättar.
Bildtext Plasthandskarna ska vara på och kunderna får inte röra grädden och sylten.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Det är fjärde året som Leinonen och Kärkkäinen steker plättar. Varje fredag serverar de plättar med grädde och sylt, och så delar de pengarna i slutet av sommaren.

Coronatidernas säkerhetsåtgärder i plättcaféet är att kunderna inte tar sylt och grädde själva utan blir serverade portionen i sin helhet. Dessutom har plättservitörerna plasthandskar på händerna.

Det är aningen lugnare än vanligt, men flickorna tycker ändå att stämningen är bra.

- Vi är alla här tillsammans, det är väl det som gör stämningen, säger de.

Diskussion om artikeln