Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skadedrabbat Norwich inleder jakten på nytt kontrakt – tränaren kan tvingas till nödlösningar: ”Om vi måste spela Teemu Pukki i försvaret för att vinna så gör vi det”

Från 2020
Uppdaterad 18.06.2020 20:50.
Norwichs Teemu Pukki firar sitt straffmål mot Tottenham.
Bildtext Teemu Pukki.
Bild: imago images / Focus Images / All Over Press

Utgångsläget är tufft och det lär behövas ett mindre mirakel för att Norwich ska ta sig upp på säker mark. Inför omstarten är ligajumbon också skadedrabbat och saknar tre viktiga kuggar i backlinjen. Vi måste visa vinnarmentalitet, säger tränaren Daniel Farke.

En titt på Premier League-tabellen är ingen munter läsning för Norwichspelarna och supportrarna. Nykomlingen har haft en tung säsong och när allt nu ska avgöras ligger laget sex poäng från säker mark.

Under slutet av säsongen kommer man att möta sämre lag som Watford, Brighton och West Ham men även tuffa drabbningar mot Manchester City, Chelsea och Arsenal väntar.

– Vi slår ur underläge, utan tvekan. Vi har det längsta antalet poäng men alla är övertygade om att vi fortfarande har en chans och vi har allt i egna händer.

– Vi måste visa vinnarmentalitet. Det är nio matcher kvar och vi kan inte sitta i vårt omklädningsrum och be om gynnsamma resultat på andra arenor, säger tränaren Daniel Farke på dagens presskonferens.

Pukki i backlinjen?

Först ut är ändå Southampton på fredag kväll – en match som Norwich kommer till med en tunn trupp. Farke har bekräftat att Norwich tvingas avsluta säsongen utan den defensiva trion Samuel Byram, Grant Hanley och Christoph Zimmermann.

De tunga bortfallen kan tvinga tränaren att ändra om i startelvan, och lagets bästa målskytt kan få en mer defensiv roll.

– Våra alternativ i försvaret är ganska få, vi har haft mittfältare som spelat som mittback och gjort det bra. Om vi måste spela Teemu Pukki i försvaret för att vinna så gör vi det, säger Farke.

Daniel Farke och Teemu Pukki.
Bildtext Daniel Farke lär se Teemu Pukki som given i startelvan.
Bild: Alan Walter / EPA-EFE / All Over Press

Teemu Pukki gjorde elva mål på 28 matcher innan säsongen stoppades. Även om mycket av lagets anfallsspel hänger på den finländska stjärnan så vill tränaren inte lägga allt fokus på Pukki. Det är hela laget som måste göra jobbet om Norwich ska klättra i tabellen.

– För mig är det inte bara Teemu Pukki som står i rampljuset. Jag vill att hela laget ska göra mål. Det viktigaste är att vi kan göra mål och försvara som ett lag, säger Farke.

Farke grämer sig också över att inte få avsluta säsongen med publik på läktarna då en majoritet av lagets återstående matcher spelas på hemmaplan.

– Det hade varit en fördel att spela hemmamatcherna framför våra fans, nu har vi ingen riktig hemmaplansfördel. Många matcher under en kort period gör att lag som spenderat pengar på kvalitetsspelare har en fördel. Vi använder inte det här som en ursäkt men så ser situationen ut, säger han.