Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stundars satsar mer på temadagar och mindre på stora evenemang - nu kör sommarsäsongen igång

Från 2020
Susanne Lagus och Gunilla Sand sitter utomhus vid ett bord med papper framför sig på bordet och en röd stockvägg bakom sig.
Bildtext Forskaren Susanne Lagus och verksamhetsledaren Gunilla Sand är några av de som planerat sommarens pogram på Stundars.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Efter en vår med inställda evenemang öppnar nu Stundars för säsongen. Friluftsmuseet är en av kulturutövare som får stöd av Undervisnings- och kulturministeriet och framtiden ser nu mer hoppfull ut igen, konstaterar verksamhetsledare Gunilla Sand.

När sommarens program planerades bestämde man på Stundars att satsa mera på att erbjuda en fördjupning i olika temaområden och satsa mindre på stora evenemang.

- Det visade ju sig efterhand vara jättebra eftersom att evenemangen begränsades på grund av corona, säger verksamhetsledaren Gunilla Sand.

Ett rött stockhus med gula dörrar som fungerar som café.
Bildtext Cirkas presentbutik och café är öppet varje dag under sommarsäsongen.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Temadagar hela sommaren

Temadagarna blir i sommar sex till antalet och de kommer att handla om mattraditioner, husdjur och textilier. Bekanta områden för Stundars men i år vill man lyfta fram dem mera. Stundars erbjuder även vanliga guidningar och guidningar för barn, samt möjligheten att hälsa på får, kaniner och höns i djurparken som färdigställdes i år.

- Och så kommer shetlandsponnyn Mosse på besök på tisdagar, inflikar Sand.

Under djurguidningen kan man enligt guidens instruktioner få mata och klappa djuren. Då får man lära sig mer om hur djurhållningen såg ut förr i tiden.

- Även om det främst är meningen att man ska få stifta bekantskap med djuren, finns det också ett undervisande syfte, säger forskaren Susanne Lagus.

En vit höna. En till vit höna och en brungrå höna i bakgrunden. Hönorna är i en inhägnad.
Bildtext I djurparken kan man bland annat hälsa på höns.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Årets nyhet ett utedass

Temaområderna på Stundars i år är planerade så att man ska känna igen dem och lätt kunna göra en jämförelse mellan exempelvis hur maten man åt förr såg ut jämfört med nu. Det handlar även om ämnen som personalen på museiområdet fått många frågor om under årens lopp.

Lagus tycker även att det är ämnen som är roliga att lyfta fram

- I fråga om textilier är det en stor kontrast till idag. Det där köp-slit-släng fanns inte tidigare, då var det återbruk som gällde vilket nu håller på att komma tillbaka idag, säger Lagus.

Nytt för i år är också att ett tidigare trädgårdsförråd har gjorts om till ett utedass.

- Man får gå dit in och slå sig ner, men man kanske ändå använder vår vattenklosett sedan när det behovet kommer, säger Sand och skrattar.

Innuti ett gammaldags utedass, med väggar och bänk i trä.
Bildtext Utedasset är nytt för i år på Stundars.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars.

Stöd gör framtiden hoppfull

Stundars har inte kunnat ha några av de större evenemangen i år på grund av corona. Många grupper som var bokade till sommaren avbokade i våras. På onsdag 17 juni blev det klart att Stundars får ett bidrag på 25 000 euro från Undervisnings- och kulturministeriet för det inkomstbortfall föreningen haft på grund av coronasituationen.

- Nu känns det mera hoppfullt, vi har anpassat programmet så det fungerar. Det här är ett stort område så här är lätt att hålla avstånd och vi har handtvättställen och handdesinfektionsställen, säger Sand.

Sommarens program vid Stundars

  • Måndag - Djurguidning kl. 11:15. Guidning kl. 13:00
  • Tisdag - Djurdag kl. 11:00-14:30. Barnguidning kl. 13:00
  • Onsdag - Djurguidning kl. 11:15. Gammaldags skollektion kl. 13:00
  • Torsdag - Guidning kl. 13:00
  • Fredag - Barnguidning kl. 13:00
  • Lördag - Barnguidning kl. 11:15. Gammaldags skollektion kl. 13:00
  • Söndag - Guidningar kl. 11:00 och 13:00

Evenemang:

  • 1.8 Hantverkardag
  • 13.9 Höstmarknad
  • 29.11 Julmarknad
  • 16.12 Julvandring

Temadagar:

  • 24.6 Barnens eftermiddag
  • 8.7 Morgonmål i bondstugan
  • 2.7 och 15.7 Textilier
  • 15.7 Växtfärgning
  • 10.7 och 27.7 Mattraditioner och syltgrisbakning