Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT: Finansministeriet betalade för konsulthjälp efter Kulmunis omröstning på instagram

Från 2020
Katri Kulmuni
Bildtext Katri Kulmuni avgick 5 juni.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Dokument som nyhetsbyrån STT har fått ta del av visar att finansministeriet köpt rådgivning av konsultbolaget Tekir efter Katri Kulmunis (C) uppståndelseväckande omröstning på Instagram.

Kulmuni frågade sina följare i december i fjol ifall endast de finländska barnen eller både barnen och deras mammor borde hämtas till Finland från al-Hol-lägret i Syrien.

Redan dagen efter Instagramomröstningen gjordes en första analys av situationen, varefter kommunikationskonsultationen fortsatt. Tekir har betalats för att analysera, följa upp situationen och för rådgivning.

Prislappen för hela konsultationen ligger på över 5 000 euro, enligt STT. Utöver rådgivningen har Tekir också analyserat Kulmunis konton på sociala medier för ytterligare 700 euro.

Avtalen som har koppling till Instagramomröstningen har gjorts av Kulmunis dåvarande specialrådgivare Kari Jääskeläinen. Kulmuni ska inte själv ha deltagit i konsultationerna med Tekir, menar man på Finansministeriet.

Kulmuni avgick som finansminister den 5 juni, efter konsultarvodeskandalen. Sammanlagt har Kulmunis kommunikationsutbildning kostat över 56 000 euro. Både Finansministeriet och arbets- och näringsministeriet har stått för notan. Kulmuni har dock lovat betala tillbaka summan.

Diskussion om artikeln