Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Framtidstro hägrar inom turismbranschen igen efter den tuffa coronavåren - Nina Westman-Enroth på Bergö satsar för att äntligen få sin dröm i uppfyllelse

Från 2020
Uppdaterad 19.06.2020 14:58.
en kvinna står i ett ljust rum för övernattning och boende
Bildtext Det har varit som ett hål när man inte kunnat övernatta på Bergö, säger Bergöbon Nina Westman-Enroth. Men om ingen annan gör något får man göra det själv och den tuffa coronavåren för turismbranschen skrämmer henne inte.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Turismbranschen har haft en tuff vår i år, men när finländarna vågar röra på sig igen sprider sig en positiv anda också bland företagarna, säger verkställande direktör Max Jansson vid Visit Vasa.

- I mitten av maj hände nog någonting - det började komma bokningar. I början av juni har det varit riktigt bra fart, säger Jansson.

Jansson ringde upp hotell och stugbyar i Vasaregionen för att höra hur det såg ut med bokningarna inför midsommaren. Läget ser riktigt bra ut enligt honom.

- Det finns en positiv vibration som nu ekar, vi får hoppas att det håller i sig.

Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Bildtext Max Jansson hoppas finländarna stöder de inhemska turismföretagarna i sommar.
Bild: Yle/Anna Ruda

"Den finländska befolkningen har börjat uppskatta sin närmiljö"

Enligt Jansson beror mycket av den positiva andan inom turismbranschen på att restriktionerna har slopats och finländarna vågar röra på sig igen.

Han betonar också att finländarna nu i och med coronaviruset även börjat uppskatta det som finns i det egna landet.

- Vi har så väldigt bra produkter, men när man är hemmablind förstår man inte hur otroligt vacker miljö vi har. Men folk rör på sig. Folk vill umgås med varandra och det är nog något vi ser just nu.

Friluftsleden vid Harrbåda-Rummelö i Karleby
Bildtext Arkivbild. Många har frågat efter vandringsleder. Även världsnaturarvet Kvarken har blivit populärare. Det märks att den finländska naturen är i fokus i sommar, säger Max Jansson.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Paret Westman-Enroth på Bergö tror på turismen och satsar trots coronatider

Den positiva andan syns också bland nya företagare och ett företagarpar som inte räds coronatiden är Nina Westman-Enroth och Johnny Enroth på Bergö, som lagom till midsommar öppnar ett övernattningsställe på Bergö.

- Vi byggde hus här på Bergö 2007 och flyttade in 2008 och då fanns det ännu en liten stugby här. Men sedan stängde man den och då tänkte vi att vi någon gång ska starta upp ett "bed and breakfast" och nu är vi här. Det har närmast varit min dröm och Johnny har hjälpt till att verkställa den, men det är jätteroligt, säger Nina Westman-Enroth.

en kvinna står i ett ljust rum för övernattning och boende
Bildtext Corona har inte påverkat planeringen som pågått i några år och precis som andra turismföretagare i regionen tror också Westman-Enroth att sommaren ändå kommer att locka till sig en del gäster.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

"Det är oftast det enkla som lockar"

Jansson gläds över satsningarna i den österbottniska skärgården och hoppas flera Bergöbor och andra skärgårdsbor satsar på fler övernattningsställen i just skärgården.

Gällande just Bergö berättar han att Visit Vasas genomgång av olika smultronställen i regionen visar att artikeln om Bergö lockade till sig mest engagemang och läsning.

- Det är oftast det enkla som lockar och eftersom man måste ta en färja för att komma över till Bergö blir det en exotisk programpunkt i sig.

Bergöfärjan tar emot bilar i Molpe.
Bildtext Så litet som en färja kan upplevas exotiskt för turister, säger Max Jansson, som påminner om att man inte ska tänka för invecklat när det gäller att locka folk till skärgården.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Men vi har ännu mycket att satsa på inom turismen i Vasaregionen. Potentialen är stor och jag hoppas fler vågar satsa på övernattningsställen i skärgården, det lockar också till sig andra aktiviteter, säger Jansson.

Jansson påminner också alla att stötta de finländska turismföretagarna i sommar.

- Vi har så många företagare som behöver inkomster i sommar. Vi måste hjälpa så att också de kan betala skatt så att vi upprätthåller välfärden i samhället, allt hänger ihop. Vi behöver alla varandra, så satsa på att turista i ditt eget land, också i närmiljön, säger Jansson.

Vi har så många företagare som behöver inkomster i sommar. Vi måste hjälpa dem

Max Jansson, verkställande direktör vid Visit Vasa

Diskussion om artikeln