Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien utsätts för omfattande cyberattacker - Kina misstänks men har inte ännu utpekats officiellt

Från 2020
Uppdaterad 19.06.2020 07:45.
Premiärminister Scott Morrison och försvarsminister Linda Reynolds lamrade allmänheten om cyberattackerna i en presskonferens på fredagen.
Bildtext Premiärminister Scott Morrison och försvarsminister Linda Reynolds larmade allmänheten om cyberattackerna i en presskonferens på fredagen.
Bild: AAP IMAGE

Australien har utsatts för omfattande och sofistikerade cyberattacker som bland annat drabbar administrationen, hälsovården och massmedier. Ingen skyldig har ännu utpekats officiellt, men misstankarna riktas främst mot Kina.

Cyberattackerna har riktats mot ämbetsverk, företag, olika industrier, skolor samt rundradiobolaget ABC.

Premiärminister Scott Morrison uppmanar kritiska sektorer som hälsovården att söka statens experthjälp för att skydda sig mot attacker och för att minimera skadorna.

Enligt regeringen har angriparna inte fått tag på australiska individers personuppgifter i någon större utsträckning. Medborgarna har inte anledning att oroa sig, men de bör vara medvetna om attackerna innan något allvarligt inträffar, säger premiärministern.

- Dylika elakartade attacker är ingen överraskning i världen som vi lever i, konstaterade Morrison i en presskonferens. Han underströk att Australien har utsatts för välorganiserade attackerna redan en längre tid.

Försvarsminister Linda Reynolds uppmanade företag och individer att skydda sin e-post och webbkontakter med ny, säker mjukvara och att använda tvåstegsverifiering vid inloggning.

Utländsk makt skyldig

Scott Morrison säger att en utländsk makt ligger bakom attackerna eftersom endast ett fåtal nationer har kapacitet att utföra så omfattande och komplicerade attacker.

Han ville inte peka ut den skyldiga nationen, men relationerna mellan Kina och Australien har varit ytterst ansträngda på sistone bland annat på grund av coronapandemin samt Hongkong.

Australien har krävt en internationell, opartisk utredning om hur coronautbrottet började i Kina och det har också ställt sig kritiskt till Kinas stränga linje gentemot demokratirörelsen i Hongkong.

Kina har reagerat aggressivt på kritiken och bland annat uppmanat kinesiska studenter att undvika Australien i fortsättningen. Det finns ett stort antal kinesiska studenter i Australien och den lagliga utvandringen från Hongkong till Australien och Storbritannien har också trappats upp.

Pääministeri Scott Morrison puhui lehdistölle 22. joulukuuta.
Bildtext Premiärminister Scott Morrison vet vilket land som är skyldigt men han vill inte säga det rakt ut.
Bild: JOEL CARRETT/ EPA

- Vi vet att det är frågan om skicklig sofistikerad statlig aktör med tanke på de omfattande målen och den tekniska information som vi har, säger Morrison om det misstänkta landet.

Enligt medieuppgifter har det skyldiga landet identifierats, men man vill inte gå ut med informationen i det här skedet. Rundradiobolaget ABC rapporterar i varje fall rätt öppet att Kina är huvudmisstänkt.

Endast Kina, Israel, Nordkorea och en rad västerländska länder med USA i spetsen, har kapacitet och tillräcklig finansiering för att utföra så omfattande attacker, uppger ABC.

Australien slog i våras fast att Kina låg bakom hackerattacker mot parlamentet i Canberra, men anklagelsen framfördes aldrig officiellt och Kina förnekade all inblandning.

Källor: Reuters, Guardian

Diskussion om artikeln