Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sociala mediejättar reagerar på Trumps hatfyllda inlägg - Facebook tog bort Trumps valreklam med nazisymbol

Från 2020
Uppdaterad 19.06.2020 09:10.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg har fått hård kritik för sin inställsamma relation till Trump som han har träffat flera gånger privat.
Bildtext Facebooks grundare Mark Zuckerberg har fått hård kritik för vad som ses som en alltför foglig relation till Trump som han har träffat flera gånger privat.

De sociala mediejättarna Twitter och Facebook har reagerat på vad de ser som Trumps hatfyllda uttalanden och valreklam. Facebook som har kritiserats för sin passiva inställning till Trump, har plockat bort valannonser med en symbol som användes i Nazityskland mot politiska motståndare.

Facebooks ledning har alltså sent omsider reagerat på kritiken som har framförts både bland den egna personalen och utomstående mot bolagets grundare Mark Zuckerberg, som anses ha ställt sig alltför passivt till Trumps kontroversiella uttalanden.

Sammanlagt 88 annonser som Trumps kampanjstab har producerat, plockades bort meddelade Facebook på torsdag kväll.

I en av annonserna kritiseras den radikala vänsterrörelsen Antifa med en bild av en upp och nedvänd triangel.

Den inverterade röda triangeln användes under 1930-talet för att identifiera nazisternas politiska motståndare som kommunister, socialdemokrater, frimurare och andra som stängdes in i fångläger.

Medborgarorganisationen ADL (Anti-Defamation League) som kartlägger antisemitiska grupper säger att triangeln är identisk med symboler som nazisterna använde för att dela upp judiska fångar i koncentrationslägren.

- Vår policy förbjuder användandet av symboler som hatgrupper utnyttjar för att identifiera politiska fångar, utan kontext, säger Facebooks talesman Andy Stone.

Triangeln förekom i annonser som både Trump och vicepresident Mike Pence har betalat för på Facebook, som är det mest populära sociala mediet bland Trumps anhängare.

Triangeln lades fram bredvid texten “Dangerous MOBS". Anhängare ombads att underteckna en vädjan om att Antifa stämplas som en terroristorganisation, något som Trump också har hotat att göra.

Trumps kampanj försvarar annonserna med att röda trianglar i sjalva verket skall förknippas med Antifa.

- Den röda triangeln är Antifas symbol, som har man sett på vattenflaskor och telefonskydd, hävdar Trumps kampanjtalesman Tim Murtaugh.

Antifan mielenosoittajia
Bildtext Antifa-aktivister deltog i protester mot vita överhöghet i Charleston år 2018.
Bild: Alex Edelman / AOP

Antifas vanligaste symbol är i själva verket två flaggor - en svart och en röd - inom en cirkel.

Trump har försökt lägga skulden för våldsamheter under antirasistiska demonstrationer på Antifa, men inget tyder på att den löst sammansatta rörelsen skulle ha spelat någon större roll under protesterna.

Däremot har flera väpnade medlemmar av den extrema högergruppen Boogalo Bois gripits misstänkta bland annat för morden på två poliser och för mordbrand.

Twitter flaggar Trump för tredje gången

Facebook tar alltså nu modell av Twitter som nyligen började reglera Trumps inlägg som betraktas som hatfyllda uppmaningar till våld.

Twitter har nu för tredje gången reagerat på ett av Trumps inlägg med en varning, eftersom det ansågs vara frågan om "manipulerad media."

Presidenten hade twittrat en fabricerad version av en populär video som visade hur ett vitt och färgat barn kramar om varandra på gatan.

Den version som Trump delade hade försetts med olycksbådande musik och en falsk CNN rubrik; "Förskräckt spädbarn springer bort från en rasistisk baby."

På en dag har Facebook tagit bort Trumps kampanjannonser och Twitter har försett presidentens inlägg med en varning påpekade Evan McMurry, tv-kanalen ABC:s expert på sociala medier

Källor: AP, Washington Post

Diskussion om artikeln