Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Butikerna bestämmer sina öppethållningstider, förbjudet att tända eldar, privata fester tillåtna - här är allt du behöver veta om midsommarhelgen

Från 2020
Flickor firar midsommar
Bildtext Midsommarvädret blir varmt, men glöm inte solskyddskrämen!
Bild: Mostphotos

När kan du fylla på nypotatisförrådet, var är det okej att tända brasor och enligt vilka tidtabeller rör sig bussarna? Vi samlade svaren på de vanligaste frågorna kring midsommarhelgen.

Alko öppet på fredag, butikerna bestämmer själva

En stor del av butikerna har valt att vara öppna med söndagstidtabell under helgen. Eftersom butikerna själva har fått bestämma hur de håller öppet lönar det sig att kolla ditt närköps webbplats för att slippa rycka i en låst butiksdörr. Observera att Google inte alltid har rätt information!

Alko är öppet på fredag mellan klockan 9 och 12, på lördag är det stängt.

Färre avgångar inom kollektivtrafiken, på söndag väntas rusning på vägarna

Fjärrtågen körs enligt lördagstidtabell och i morgon på midsommardagen enligt söndagstidtabell. Tågtidtabellerna för fjärrtågen påverkas dessutom av banarbete och många tåg har ersatts med bussar. På VR:s webbplats kan du ta reda på hur just ditt tåg berörs. Här hittar du information om ersättande busstransport.

I städerna körs färre turer inom kollektivtrafiken.

Det har varit svårt att uppskatta hur midsommartrafiken ser ut i år i och med coronaviruset. På Traffic Management Finland uppskattar man att människor börjar köra hemåt på söndag förmiddag, i södra Finland kan det vara ovanligt mycket trafik på vägarna ännu mellan 20-22.

En kvinna med solskyddsmedel på ryggen.
Bildtext Glöm inte att smörja in dig, speciellt i södra Finland är UV-strålningen stark!
Bild: / All Over Press

Midsommarvädret är varmt, UV-strålningen farligt hög

Midsommarvädret är på vidsträckta områden soligt och varm, det är som mest mellan 24 och 28 grader.

På fredag eftermiddag och lördag kan det bli enstaka regn eller åskskurar i de södra och västra delarna och också i öster kan det komma någon regnskur.

UV-strålningen är stark i landets södra del och i Satakunta, Birkaland, Mellersta Finland, Södra Savolax, Södra Österbotten och Österbotten. UV-index är 6.

Speciellt i sjöarna är vattnet ovanligt varmt.

Många tillställningar avbokade, på privata fester tillåts 50 personer

På grund av coronaviruset är många traditionella midsommarevenemang inställda i år, men varför inte bjuda över grannarna på kalas?

Privata tillställningar med ett deltagarantal på under 50 personer är tillåtna och det rekommenderas att evenemanget ordnas utomhus. Coronaviruset tar inte midsommarledigt!

De restauranger och krogar som valt att hålla öppet får servera alkohol fram till klockan 22 och måste stänga klockan 23.

Ung kvinna sitter på en brygga vid Gallträsk i Grankulla med en korg och en termos bredvid sig.
Bildtext Är du en badkruka som sitter på bryggan under midsommaren, eller vågar du dig på ett dopp?
Bild: Yle/ Eva Brunell

Glöm midsommarbrasan, det är för torrt!

För många är midsommarbrasorna en tradition, men i år måste tändstickorna stanna i asken på många håll i Finland på grund av det torra vädret.

I hela Österbotten samt i landskapen Mellersta Finland, Egentliga Finland, Satakunta och Birkaland råder varning för skogsbrand. Det här innebär att brasor och engångsgrillar är förbjudna. Det är också vikigt att hålla koll på vanliga grillar.

Varningarna kan ses på Meteorologiska institutets webbplats.

Låt fåglarna häcka i fred

Vad är inte bättre än en promenad i naturen när vädret är vackert! Kom ändå ihåg att fåglarna häckar som bäst, och det är förbjudet att störa häckandet eller förstöra fågelbon. Håll också hunden kopplad!

Midsommar x 10 - Spela upp på Arenan


Artikeln är delvis en översättning av Yle Uutisets artikel "Kootut vinkit juhannukseen: sää on aurinkoinen, ratatyöt vaikuttavat junavuoroihin ja kaupat avoinna vaihtelevasti"

Diskussion om artikeln