Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtminstone sju drunknade den här helgen - också bränder och trafikolyckor har krävt offer

Från 2020
Uppdaterad 22.06.2020 06:08.
Människor på stranden.
Bildtext Midsommarfirare på Sandstrands badstrand i Helsingfors på fredagskvällen.
Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

De varma sommarnätterna har lett till att människor festat långt in på småtimmarna på många håll i landet, uppger polisen.

Minst tolv personer har mist livet under midsommarhelgen.

Utöver sjöbevakaren som förolyckades under patrullering utanför Lovisa i lördags har sju personer rapporterats drunknade. Två har omkommit i trafikolyckor, och två i eldsvådor.

Olyckorna skedde i Pudasjärvi, på Sandudd i Helsingfors, i Sagu norr om Kimitoön, i Stensvik i Esbo, Rautalampi i Norra Savolax, Pälkäne i Birkaland och i Kotka.

På söndagen drunknade en äldre man under en simtur i Pudasjärvi och på lördagskvällen drunknade en yngre man vid Sandudds badstrand i Helsingfors. Flera räddningsenheter var på plats och en helikopter.

En äldre kvinna drunknade i Sagu, också på lördagen. Hon var på en simtur vid sin sommarstuga, uppgav polisen.

Under efternatten drunknade en person i Pälkäne i Birkaland, rapporterar polisen i inre Finland, men ger inte mer information kring omständigheterna.

Polisinrättningen i sydöstra Finland skrev kring klockan fem på morgonen på Twitter att en cirka 30-årig man drunknat då han fallit från ett mattvättställe i Kymmene älv.

På fredag kväll uppgav polisen i östra Finland att en drygt 80-årig man drunknat i Konnekoski i Norra Savolax.

Därtill rapporterade polisinrättningen i västra Nyland om en person som drunknat i Esbo under en simtur i Stensvik. Enligt polisen försökte andra människor rädda personen, men förgäves.

Enligt polisen och räddningsverken uppstod också flera nära ögat-situationer på sjön.

Exceptionellt livlig natt efter tysta helger under coronakrisen

Särskilt i jämförelse med de tysta helgerna under coronakrisen har natten varit exceptionellt livlig, uppger polisen i östra Finland för STT.

Nödcentralen fick in över 11 600 samtal, vilket är betydligt fler än under en vanlig vardag.

- Man kan säga att vi har haft det bråttom, säger Stefan Thessman vid Nödcentralsverket till STT.

Hälften av nödsamtalen gällde första hjälpen, till exempel då folk slagit sig. Knappt under hälften var meddelanden om störande beteende eller skadegörelse.

Medan människor under tidigare veckoslut avlägsnat sig från städerna då restaurangerna stängt klockan 23, har många fortsatt att vistas på stan långt in på småtimmarna.

Polisuppdragen har varit ungefär lika många som under midsommaren i fjol.

Ungdomsgäng sköt fyrverkerier mot Helsingforspolisen

I Helsingfors kastade ungdomsgäng sten och sköt fyrverkerier mot polisbilar i samband med ett gängbråk vid Sandudds badstrand kring klockan två på morgonen, uppger Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Några enstaka poliser uppges ha skadats. Flera hundra unga uppskattas ha varit delaktiga i sammandrabbningen och till slut fanns ett trettiotal polispatruller på plats för att lugna ner situationen.

Också till havs rapporterar sjöbevakningen om flera nära ögat-situationer. De flesta uppdrag har handlat om tekniska fel eller grundstötningar.

Artikeln uppdaterad 22.6 kl. 6.05 vad gäller antalet dödsoffer

Diskussion om artikeln