Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumpadministrationen försöker sparka federala åklagaren Geoffrey Berman som granskat presidentens närkrets

Från 2020
Porträttbild på medelålders man i kostym.
Bildtext Jag har inte sagt upp mig, skriver Berman.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA ser försöket att sparka federala åklagaren Geoffey Berman ut att ha misslyckats, skriver flera amerikanska medier. Berman är känd för att redan länge ha väckt ont blod hos president Donald Trump.

Berman är den jurist som ledde undersökningarna mot flera av president Donald Trumps medarbetare. Berman har bland annat haft del i utredningarna mot president Trumps rådgivare och advokat Rudy Giuliani.

Sent på fredagskvällen finsk tid publicerade amerikanska justitieministeriet ett pressmeddelande där man uppgav att federala åklagaren Geoffrey Berman själv sagt upp sig, och skulle ersättas med tidigare företagsjuristen Jay Clayton.

Geoffrey Berman svarade på nyheten om sin uppsägning med ett eget pressmeddelande, där han konstaterade att han inte sagt upp sig och kommer inte att göra det innan hans efterträdare bekräftats av senaten.

- I går fick jag läsa i ett pressmeddelande, att jag "säger upp mig" som åklagare. Jag har inte sagt upp mig, och har ingen avsikt att avsäga mig i det uppdrag jag utsetts till av domare i New Yorks södra distrikt, skriver Berman.

Väckte åtal mot Michael Cohen och Jeffrey Epstein

Berman har redan länge väckt ont blod hos president Donald Trump eftersom åklagaren undersökt personer i presidentens närmaste krets.

Trumpadministrationen har aldrig skickat utnämningen av Berman till federal åklagare för att bekräftas i senaten. Utnämningen bekräftades 120 dagar senare av domarna i New Yorks södra distrikt, vilket Berman syftar till i sitt uttalande.

Under de senaste två åren har han väckt åtal mot bland andra Trumps jurist Michael Cohen och affärsmannen Jeffrey Epstein.

Försöket att avskeda Berman sker bara några dagar efter att det blev klart att Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton i sin nya bok anklagar Trump för att ha försökt blanda sig i Bermans utredning om turkiska Halkbank-banken, som en tjänst för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Enligt USA:s justitieministerium har man erbjudit Geoffrey Berman andra uppdrag i stället för åklagarjobbet, men Berman har avböjt dem alla.

Också nyheten om att Jay Clayton kommer att utses till ny federal åklagare fick många ögonbryn att höjas, Clayton har kontakter till storbolag på Wall Street men han är oerfaren som federal åklagare.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln