Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niklas Moisanders Werder Bremen riskerar att degraderas för första gången på 40 år – finländska kaptenen får kritik i tysk tidning

Från 2020
Niklas Moisander i farten mot Wolfsburg.
Bildtext Två matcher återstår för Niklas Moisanders Werder Bremen.
Bild: Patrik Stollarz / EPA-EFE / All Over Press

Bara två omgångar återstår av Bundesligasäsongen. Bayern München säkrade redan åttonde raka titeln med att slå Moisanders Bremen i veckan – men ur finländsk synvinkel står mycket ännu på spel. Nästjumbon Bremen kan riskera att falla till andraligan för andra gången sedan klubben grundades och otroligt viktiga poäng står på spel i kväll.

En 1–0 seger för Bayern München mot Werder Bremen i veckan betydde ännu en titel till Bayern och en svidande plats som näst sist i tabellen för Niklas Moisanders Bremen.

Nu återstår två matcher för Bremen då de kan försöka rädda sitt kontrakt: FSV Mainz i dag, och FC Köln hemma om en vecka.

Redan dagens matchomgång i Bundesligan kan ändå utgöra den sista stöten.

Mainz som står för motståndet i dag har för tillfället den sista säkra platsen i tabellen och ligger sex poäng före Bremen. Förlorar Moisander och company i kväll når man alltså inte längre säker mark.

Förlorar man, och Fortuna Düsseldorf vinner kvällens hemmamatch mot Fredrik Jensens Augsburg, åker Werder Bremen med säkerhet ur. Fortuna Düsseldorf innehar för tillfället kvalplatsen, en poäng före Bremen.

Skulle det gå så olyckligt att Bremen degraderas till andraligan är det första gången på 40 år som det sker.

"Moisander måste bättra"

Till säsongen 1980/81 föll Werder Bremen för första gången från Bundesliga till den näst högsta serienivån men efter det har man stadigt hållit sig i högstaligan.

Den tyska tidningen Blid tror att Moisanders Bremen åtminstone ännu i dag kan knipa en seger och listade sex orsaker till varför.

Utöver bland annat statistiska uppgifter, som poängsnitt efter återstarten, och saldot i bortamatcher som talar för Werder Bremen hyllar tidningen även assisterande kaptenen Davy Klaassen och Maxi Eggenstein.

– De har båda slitit på planen och löpt flera kilometer för laget. Samtidigt har de lyckats i målskyttet, skriver tidningen.

Davy Klaassen jublar över sitt mål.
Bildtext Davy Klaassen gjorde två mål för en vecka sedan mot Paderborn.
Bild: Sven Simon/ All Over Press

Davy Klaassen har gjort näst mest mål i laget den här säsongen med sex fullträffar. Dessutom har han stått för fyra assist.

Till näst riktar tidningen ändå en pik mot den finländska kaptenen.

– Den 34-årige kaptenen och chefen i försvaret, Niklas Moisander, måste nog ännu bättra sitt spel.

Werder Bremen möter Mainz borta i dag klockan 16.30. Lukas Hradeckys Leverkusen försöker hålla fast i sin biljett till Champions League och möter samtidigt Hertha Berlin borta.

Texten baserar sig på Yle Urheilus artikel "Putoaako suomalaiskapteenin johtama perinteikäs seura Bundesliigasta? Saksalaislehti vaatii Niklas Moisanderilta parempia otteita" skriven av Roope Visuri.

Diskussion om artikeln