Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstranter välte sydstatsstaty i Washington - "skamligt" enligt Trump som förbereder kampanjmöte

Från 2020
Uppdaterad 20.06.2020 12:59.
Demonstranter välter Albert Pike-staty i Washington - Spela upp på Arenan

I alla större amerikanska städer högtidlighölls slaveriets avskaffande på fredagen. Dagen som kallas Juneteenth var annorlunda i år, med fortsatta antirasistiska demonstrationer och välta sydstatsstatyer.

Juneteenth är minnesdag för frigivandet av de sista slavarna i Texas den 19 juni 1865, men dagen har utvidgats till en minnesdag för upphörandet av slaveriet i hela USA.

Det förekom också mer traditionella Juneteenth-parader som den här i Los Angeles.
Bildtext Det förekom också mer traditionella Juneteenth-parader, som den här i Los Angeles.

Juneteenth är numera helgdag i de flesta delstater, men kraven på att det ska bli en nationell helgdag tilltar.

I allmänhet brukar dagen firas med böneceremonier och parader, men i år blev dagen på många håll en fortsättning på den antirasistiska protestvåg som började med George Floyds död under polisingripandet i Minneapolis den 25 maj.

Rätt stora antirasistiska demonstrationer hölls åtminstone i Atlanta, Chicago, New York, Los Angeles och Washington. Sydstatsstatyer vältes bland annat i Charlotte, North Carolina.

En del Pike-kritiker menar att Albert Pike hade en viktig roll då rasistiska Ku Klux Klan grundades.
Bildtext En del Pike-kritiker menar att Albert Pike hade en viktig roll då rasistiska Ku Klux Klan grundades.

I Washington DC föll statyn som föreställer sydstatsgeneralen Albert Pike - den enda sydstatsgeneralen som nu stått staty i huvudstaden.

President Donald Trump ondgjorde sig över vältningen av Pike-statyn och beskrev den som skamlig.

Enligt Trump skötte polisen i Washington inte sitt jobb ordentligt då de lät det här hända och enligt honom borde de skyldiga omedelbart gripas.

Trump väntar otåligt på sitt kampanjmöte i Tulsa

I hans Twitterflöde märks ändå att han nu främst koncentrerar sig på sitt kommande kampanjmöte, hans första stora kampanjmöte sen coronarestriktionerna infördes.

Massmötet hålls i Tulsa, Oklahoma på lördagen (natten till söndag finsk tid). Ursprungligen skulle det hållas på fredagen, men Trump valde att flytta det till lördagen just med tanke på Juneteenth.

Trumps evenemang i Tulsa väntas också locka motdemonstranter och redan på torsdagen varnade Trump dem i starka ordalag.

"Vilka som helst demonstranter, anarkister, uppviglare, plundrare eller skitstövlar som tänker ta sig till Oklahoma, förstå att ni inte kommer att behandlas som ni har blivit behandlade i New York, Seattle eller Minneapolis. Det kommer att bli helt annorlunda!"

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln