Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paralympicsmästaren och tidigare F1-föraren Alex Zanardi opererades och är försatt i konstgjord koma efter svår krasch i cykeltävling

Från 2020
Uppdaterad 20.06.2020 15:26.
Alex Zanardi.
Bildtext Alex Zanardi under världsmästerskapen i Italien 2018.
Bild: imago sports/ All Over Press

Fyrfaldiga paralympicsmästaren i paracykling Alex Zanardi deltog i en cykeltävling i Italien på fredagen. Under tävlingen i paracykling körde Zanardi in i en lastbil i en nedförsbacke och fick svåra skador mot huvudet. Nu har han opererats på sjukhuset i Siena, Toscana och hans tillstånd är enligt uppgifter kritiskt.

Alex Zanardi ska ha tappat kontrollen över sin cykel. Han fördes med helikopter till sjukhuset efter kraschen som skedde nära staden Pienza i Toscana.

Sjukhuset har uppgett, enligt AP, att Zanardi sent på fredagen opererades på grund av "en allvarlig skallskada" och därefter flyttades till intensiven. På lördagen kom ny information om att hans tillstånd fortfarande är kritiskt.

Läkaren Giuseppe Olivieri som opererade Zanardi uttalade sig på lördagen och berättade att Zanardi är försatt i konstgjord koma.

– Operationen gick helt enligt planen. Hans tillstånd var väldigt allvarligt då han kom in, sade Olivieri enligt AP och tillade att målet är att läget ska stabiliseras under den kommande veckan eller tio dagarna.

– Efter det, om allt går enligt planerna, kan han väckas ur koman och hans tillstånd utvärderas på nytt.

F1-förarna visar sitt stöd

Tidigare F1-världsmästaren Mario Andretti, bland andra, har uttryckt sin oro på Twitter efter uppgifterna.

– Jag är så orolig och rädd för Alex Zanardis skull att jag håller andan. Jag är ett fan. Jag är hans vän, skriver han.

Även Mika Häkkinen och Valtteri Bottas visade sitt stöd på Twitter.

– Fortsätt kämpa Alex. Vi alla stöder dig, skrev Bottas.

Zanardi körde på 90-talet i F1 och i cart-serien. Zanardi var med om en fruktansvärd olycka i ett cart-race år 2001 och miste båda benen.

Efter det har han deltagit i paracykling och vunnit fyra paralympiska guld och tio världsmästerskap. Han har även deltagit i triathlontävlingar.

Texten och rubriken uppdaterad klockan 15.20 med information om att han försatts i koma, samt med uppgifter om att även Mika Häkkinen och Valtteri Bottas visat sitt stöd på Twitter.

Diskussion om artikeln