Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 gripna under vitryska protester - Lukasjenko skärper greppet om oppositionen

Från 2020
Vitrysk kravallpolis grep demonstranter i Minsk och flera andra städer på fredagen.
Bildtext Vitrysk kravallpolis grep demonstranter i Minsk och flera andra städer på fredagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungefär 140 människor greps i samband med protester mot president Aleksandr Lukasjenko på fredag kväll.

Inför presidentvalet i augusti har demonstrationerna varit större än på flera år och en pressad Lukasjenko pressar tillbaka.

För andra kvällen i följd samlades demonstranter i centrum av huvudstaden Minsk på fredagen.

Demonstrationer förekom också i andra städer och ett 60-tal av dem som greps ska ha gripits i exempelvis Vitebsk, Brest och Mogilev.

Enligt den vitryska människorättsgruppen Vjasna fanns också journalister från utländska medier bland de gripna. En del av dem släpptes redan på fredag kväll.

I sociala medier spreds klipp som visade polisens tuffa tag mot demonstranterna.

Fredagen var den sista dagen för hugade rivaler till Lukasjenko att samla ihop minst 100 000 signaturer från stödpersoner, för att få ställa upp i presidentvalet den nionde augusti.

Det var många som köade i Minsk på fredagen för att få lämna sina signaturer för oppositionskandidater.
Bildtext Det var många som köade i Minsk på fredagen för att få lämna sina signaturer för oppositionskandidater.

De här köerna till insamlingsplatserna blev samtidigt en form av demonstrationer för oppositionskandidaterna.

Lukasjenko fortsätter att låsa in sina rivaler

65-årige Lukasjenko har styrt Vitryssland sen 1994 och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har underkänt alla val som hållits i Vitryssland sen 1995.

Också inför det här valet har Lukasjenko låtit gripa oppositionsfigurer och potentiella utmanare. Inte heller den här gången har oppositionen lyckats enas kring en stark kandidat.

Ändå sitter Lukasjenko lösare än på länge.Svenska Yles medarbetare har tidigare rapporterat om vitryssarnas missnöje med Lukasjenkos nonchalans inför coronaepidemin och om en ny typ av politisk opposition som dykt upp.

Det är oväntat att flera oppositionskandidater har lyckats samla ihop de 100 000 signaturerna som krävs för en kandidatur.

En av Lukasjenkos största rivaler, den förre bankiren Viktor Babaryka har fått hela 435 000 stödpersoner på sin lista, åtminstone enligt hans medhjälpare.

EU har krävt att Lukasjenkos utmanare Viktor Babaryko släpps på fri fot. Den här bilden på Babaryko är tagen den 11 juni, innan han greps.
Bildtext EU har krävt att Lukasjenkos utmanare Viktor Babaryko släpps på fri fot. Den här bilden på Babaryko är tagen den 11 juni, innan han greps.
Bild: AFP / Lehtikuva

På torsdagen greps Babaryko misstänkt för ekonomiska brott som skatteflykt och penningtvätt under sin tid som chef för Belgazprombank. Ett tjugotal andra människor har nu också gripits i samband med den här härvan.

- Om Viktor Babaryko nu är registrerad som presidentkandidat så är det möjligt att han släpps, sade advokaten Maksim Znak till nyhetsbyrån AFP.

- Eller så inte, tillade han.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln