Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 1 000 bekräftade coronafall vid slakteri i Tyskland

Från 2020
En person utklädd till liemannen utanför Tönnies slakterihögkvarter.
Bildtext En djurrättsaktivist demonstrerade utanför Tönnies högkvarter på lördagen. "Slakterier: Dödliga för djur och arbetare", står det på skylten.
Bild: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Slakteriet i staden Gütersloh är på god väg att bli den hittills största smittohärden i Tyskland.

Fram till lördagen hade över 1 000 anställda testats positivt för coronaviruset och omkring 7 000 personer satts i karantän.

Läget vid slakteriet Tönnies i tyska Gütersloh har blivit värre för var dag.

Där man ännu tidigare i veckan talade om några hundra coronafall meddelade man på lördagen om 1 029 personer som hade testats positivt för viruset.

Det var i onsdags som det blev klart att många anställda vid slakteriet har smittats av viruset. De anställda och deras familjer, sammanlagt omkring 7 000 personer, sattes i karantän i fredags.

Med den här åtgärden hoppas man nu kunna undvika att hela staden Gütersloh på nytt måste införa restriktioner. Soldater från det tyska försvaret har hjälpt de lokala myndigheterna att testa personalen.

En stor del av arbetskraften vid slakteriet kommer från Rumänien och Bulgarien.

Från företagets sida har det hetat att smittan kan ha hämtats till slakteriet av anställda som har varit i sina hemländer på semester – något som ändå inte är bekräftat.

Slakterier drabbade redan tidigare

Det har i Tyskland redan tidigare kommit till coronautbrott i flera slakterier. I maj testades närmare 300 anställda vid ett slakteri i Coesfeld positivt för viruset.

Att just tyska slakterier har varit hårt drabbade hänger bland annat ihop med de på många håll bristfälliga arbetsförhållandena.

Största delen av arbetskraften är inhyrd från Östeuropa och det har redan i många år rapporterats om stora problem gällande arbets- och boendeförhållanden.

Arbetsminister Hubertus Heil har redan meddelat att branschen nu kommer att börja kontrolleras hårdare.

Antalet coronafall har ökat i Tyskland under de senaste dagarna. En stor del av ökningen hänger ihop med situationen vid slakteriet i Gütersloh.

Diskussion om artikeln