Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första valet i Europa sen coronakrisen bröt ut - men av valet i Serbien väntas inga överraskningar

Från 2020
"Aleksandar Vučić - för våra barn" är det styrande partiets centrala valslogan.
Bildtext "Aleksandar Vučić - för våra barn" är det styrande partiets centrala valslogan.
Bild: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Serbiens styrande populister väntas få ett allt starkare grepp om makten efter dagens parlaments- och lokalval. Stora delar av den splittrade oppositionen bojkottar valen i protest mot president Aleksandar Vučić och det styrande partiets maktfullkomlighet.

Det populistiska mittenhögerpartiet Serbiska progressiva partiet (SNS) som leds av president Aleksandar Vučić, har regerat sen 2012 och väntas få över 50 procent av rösterna i dagens parlamentsval.

Vučić kandiderar förstås inte själv i valet och presidenten i Serbien borde egentligen mest ha en ceremoniell funktion, men Vučić har kritiserats för allt mer auktoritära tag sen han tillträdde våren 2017.

Vučić har också agerat frontfigur för SNS valkampanj under sloganen: "Aleksandar Vučić - för våra barn".

President Vučić fotograferad under en presskonferens som han höll tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Belgrad den 18 juni.
Bildtext President Vučić fotograferad under en presskonferens som han höll tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Belgrad den 18 juni.

Hanterinen av virusepidemin har ökat Vučićs popularitet

Valet i Serbien skulle egentligen hållas i april, men sköts upp på grund av coronautbrottet. Serbiens framgångsrika hantering av coronautbrottet har ökat Vučićs popularitet under våren.

Enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning har 260 personer avlidit av covid-19 i Serbien så här långt. Landet har knappt sju miljoner invånare.

Då de första sjukdomsfallen upptäcktes införde Serbien snabbt strikta coronarestriktioner. Redan rätt tidigt i maj lättade man på restriktionerna och nyligen tilläts till och med en fotbollsmatch med ungefär 16 000 åskådare. Just nu stiger smittkurvan litet igen.

I vallokalerna delas det ut ansiktsmasker. Den här bilden är tagen vid ingången till en vallokal i Belgrad idag.
Bildtext I vallokalerna delas det ut ansiktsmasker. Den här bilden är tagen vid ingången till en vallokal i Belgrad idag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Coronaepidemin ledde ändå till att det hållits få kampanjtillställningar, men Vučić har uppträtt flitigt både i tv och i sociala medier. Medialandskapet domineras helt av regeringsvänliga medier.

Den serbiska oppositionen är svårt splittrad och en stor del av oppositionspartierna bojkottar valet med hänvisning till att de inte erbjuds en rejäl chans under Vučić och SNS:s styre.

Det är inte produktivt att bojkotta valet

Nyhetsbyrån AFP mötte den 39-åriga ekonomen Jelena Djikanovic i en vallokal i huvudstaden Belgrad. Djicanovic skulle vilja se en förändring i landet, men hon tycker inte att bojkott leder någon vart.

- Det är inte produktivt att bojkotta valet då landet är på drift. Jag tycker inte att det är acceptabelt att ge upp utan att kämpa, sade Djicanovic.

Många tilltalas av Vučićs vallöften

Under valkampanjen har Vučić utlovat många infrastruktursatsningar och en höjning av medellönen till 900 euro i månaden. Det är nästan en fördubbling av den nuvarande medellönen på ungefär 500 euro.

Den 58-årige ingenjören Radojko Sovrlić tillhör dem som gillar det som Vučić uträttat hittills.

- Han har låtit bygga många vägar, tunnlar, broar och barnträdgårdar. Han har byggt mycket under sin tid vid makten, sa Sovrlić till AFP.

Väljare uppmanas att hålla en meters avstånd till varandra då de köar till valurnorna i Belgrad.
Bildtext Väljare uppmanas att hålla en meters avstånd till varandra då de köar till valurnorna i Belgrad.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Han (Vučić) hittade ett sätt att tala för fattiga människors räkning, för dem som inte har så mycket utbildning, dem som bor där det inte finns så många möjligheter... han gav dem hopp, säger Dušan Spasojević, professor i statsvetenskap vid Belgrads universitet.

Den amerikanska tankesmedjan Freedom House har beskrivit Serbien som en "hybridregim" med både demokratiska och auktoritära inslag. EU-organet EESK har uttryckt oro över "demokratins sorgliga tillstånd i landet".

Vallokalerna i Serbien stängs klockan 18 lokal tid (21.00 finsk tid) och de första resultaten väntas ett par timmar efter det.

Källor: AFP, AP, STT, Yle

Diskussion om artikeln