Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen om gängslagsmålet på Sandudds badstrand under midsommarnatten: "Ser ut att ha varit ett infall"

Från 2020
Uppdaterad 21.06.2020 20:44.
Tre poliser går på Sandudds badstrand.
Bildtext Polisen ökade på patrulleringen i Helsingfors under lördagen efter våldsamheter på badstranden.
Bild: Lehtikuva

Helsingforspolisen har gått vidare med sin förundersökning kring bråket på Sandudds badstrand i Helsingfors, som på midsommarnatten urartade i våld mot polis. Tre minderåriga misstänks för brott.

Sammandrabbningen skedde under natten mot lördag, då polisen ingrep mot ett gängslagsmål på Sandudds badstrand och ungdomarna vände sig mot polisen och började kasta sten och flaskor.

Flera unga togs i förvar och efter förhör i går på lördagen berättar polisen nu att det verkar som om bråket uppstått spontant.

Händelsen beskrivs som ett infall snarare än en planerad händelse.

"Har inte att göra med Black Lives Matter"

Enligt polisen verkar incidenten inte ha koppling till den globala rörelsen Black Lives Matter, trots att sådana slagord hörts på plats.

- Majoriteten av ungdomarna deltog inte i handlingar mot polisen, utan såg på vid sidan om, vilket man också kan se i videor på sociala medier, säger undersökningsledare Kirsi Kanth i polisens pressmeddelande.

I samband med sammandrabbningarna greps fem unga män. Tre av dem misstänks för brott och två för tredska mot polis. De tre brottsmisstänkta var alla minderåriga.

En av dem misstänks ha kastat fyrverkerier mot polis. Två poliser skadades lindrigt till följd av detta. Den misstänkta har uttryckt ånger för sitt handlande.

Ungdomarna frigavs under lördagen. Polisens förundersökning fortsätter med att höra fler inblandade och att utreda skador.

Källor: Yle Uutiset, Helsingforspolisen

Diskussion om artikeln