Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hängsnara hittades i svarta Nascar-förarens garage i depån – men Bubba Wallace tänker inte låta det stoppa honom: ”Kommer att fortsätta kämpa för det jag tror på”

Från 2020
Uppdaterad 22.06.2020 08:20.
Bubba Wallace intervjuas.
Bildtext Bubba Wallace (till höger) intervjuas under ett tävlingsveckoslut.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bubba Wallace är den enda svarta fulltidsföraren i Nascar – och mannen som pressade serien att förbjuda sydstaternas flagga på tävlingar. Då hotades Wallace uppenbarligen till döden inför Nascar-loppet i Talladega.

För knappt två veckor sedan meddelade Nascar att sydstaternas flagga inte längre kommer att få synas på tävlingarna. Det efter att framför allt Bubba Wallace aktivt jobbat för att förbjuda den.

I de södra delstaterna var det många som ogillade beslutet och inför Nascar-loppet på Talladega i Alabama på söndagen gjorde någon det ytterst klart för Wallace vad de tycker om honom. Enligt bland andra nyhetsbyrån AP hittades nämligen en hängsnara i hans garage på depån.

Enligt AP konstaterade Nascar-arrangörerna omgående att man kommer att göra allt i sin makt för att hitta de ansvariga och ”se till att de försvinner från idrotten”.

– Vi kan inte sätta ord på hur seriöst vi ser på något så avskyvärt. Som vi har sagt tidigare så finns det ingen plats för rasism i Nascar och det här stärker enbart vår vilja att göra sporten så öppen och välkomnande som bara möjligt, säger serien enligt nyhetsbyrån.

"De försöker bara skrämma mig"

Wallace, själv ursprungligen från Alabama, skriver på Twitter att han inte tänker låta de skyldiga skrämma honom.

– Det är en smärtfylld påminnelse om hur mycket vi som samhälle fortfarande har kvar att jobba på och hur ihärdig vår kamp mot rasismen måste vara, skriver han.

– Som min mamma berättade för mig i dag: de försöker bara skrämma mig. Men det här kommer inte att stoppa mig. Jag tänker inte ge upp eller backa. Jag kommer att fortsätta kämpa stolt för det jag tror på.

Wallace har också fått stöd av flera kända idrottare på sociala medier. Bland andra LeBron James var snabbt framme för att uttrycka sina sympatier.

– Det får mig att må illa. Du ska veta att du inte är ensam. Jag är här för dig, helt som för varje idrottare. Jag vill bara säga hur stolt jag är över att du fortsätter att kämpa för att få en förändring till stånd, skriver James.

"Handlar om vårt arv"

Loppet på Talladega sköts upp till måndagen på grund av regn. Loppet skulle ha varit det första där publik släpptes in – och således det första där förbudet på sydstatsflaggan sätts på prov på riktigt. Enligt AP förväntar sig arrangörerna en publik på 5000 personer.

Flera fans protesterade mot förbudet redan tidigare under veckoslutet. Flera personer ska bland annat ha kört förbi banan med flaggan och på söndagen flög ett flygplan över Talladega med texten ”stoppa pengarna till Nascar”.

USA:s och sydstaternas flagga på Nascar-tävling 2015.
Bildtext Sydstaternas flagga har ofta synts till på Nascar-tävlingar. Bild från 2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nascar-chefen Steve O’Donnell tweetade då ut en bild på en svart och en vit hand med texten ”ni kommer inte att se ett foto på en jubelidiot som flyger över en bana här, men ni kommer att se det här. Hoppas alla kan njuta av tävlingen”.

Trots förbudet syntes flaggan också stort utanför banans publikområde. En av dem som flaggade var Ed Sugg, som säljer fanprodukter nära banan.

– Människor är besvikna på Nascars ståndpunkt. Flaggan har funnits här lika länge som vi. Det finns nog inte någon som kopplar ihop den med rasism eller något i den stilen. Det är bara en sydstatsgrej. Det handlar bara om vårt arv, säger han till AP.