Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Valkom FBK:s ordförande om patrullbåtsolyckan: "Personligen tror jag att olyckan kan bero på ett mänskligt misstag"

Från 2020
Sjöbevakningen patrullerar vid Norrströmmen i Nagu.
Bildtext Lördagens patrullbåtsolycka är under utredning (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Linus Hoffman

Alltid då det är frågan om människor så finns det en risk för mänskliga misstag, och följderna av dessa kan vara allvarliga. Det säger Kaj Montonen, ordförande för Valkom FBK i Lovisa.

På lördag kväll körde sjöbevakningens patrullbåt på grund och sjönk utanför Lovisa. En av de tre besättningsmännen ombord omkom i olyckan.

En av de enheter som deltog i räddningsoperationen var Valkom FBK, där Kaj Montonen är ordförande. Han deltog själv i operationen och så här svarade han då vi frågade hur det kändes att jobba med en sådan olycka.

- Uppdraget är ju att utföra det man fått order om. I det här fallet var det ju ett räddningsuppdrag, så inte hann man ju tänka på det desto mer då. Man försökte bara utföra uppdraget så bra som möjligt.

Valkom FBK:s uppgift blev till slut att hjälpa dykarna.

- Dykarna hade hämtat personen till ytan och personen flyttades sedan till en annan patrullbåt. Vår uppgift var efter det att hämta bort dykarna från platsen.

Alltid då det är frågan om människor så finns det en risk för mänskliga misstag, och följderna av dessa kan vara allvarliga

― Kaj Montonen, ordförande för Valkom FBK

Ett mänskligt misstag

Då det handlar om en sådan här olycka så börjar man genast fundera på vad som kan ha orsakat den, konstaterar Montonen.

Har du några tankar om vad orsaken kan ha varit?

- Det här är bara min personliga tanke, men jag tror att det kan vara frågan om ett mänskligt misstag. Det här eftersom patrullbåten åkte längs med farleden och av någon orsak sedan körde på fel sida av ett sjömärke.

Myndigheterna som utreder olyckan har inte kommenterat uppgiften om att patrullbåten skulle ha kört på fel sida av sjömärket. Tidningen Loviisan Sanomat var först med att skriva om den teorin.

Kaj Montonen från Valkom FBK konstaterar vidare att det alltid kan ske mänskliga misstag trots att det är frågan om yrkesmänniskor.

- Alltid då det är frågan om människor så finns det en risk för mänskliga misstag och följderna av dessa kan vara allvarliga, som i det här fallet. Det här är en beklaglig händelse, på alla sätt.

Arkivbild av patrullbåten PV 183 i Lovisa i september 2015.
Bildtext Arkivbild på en patrullbåt.
Bild: Lehtikuva

“Vi måste göra vårt bästa trots att det händer olyckor”

Fanny Widbom jobbar inom Borgå Sjöräddare och hon säger att det alltid är sorgligt då det händer allvarliga olyckor till sjöss.

- Det är något som vi på alla sätt skulle vilja undvika, så väl för myndigheternas som för det vanliga båtfolkets del.

Hurudan var stämningen inom Borgå Sjöräddare efter det här?

- Det påverkar nog alltid stämningen till en del, men vi måste ändå kunna fortsätta koncentrera oss på våra egna uppdrag. Vi måste göra vårt bästa trots att det händer olyckor, säger hon.

Nosen på patrullbåten som sjönk sticker upp ovanför vattenytan tillsammans med en fendert från båten.
Bildtext Bara fören av båten syntes i havet vid olycksplatsen under veckoslutet.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Följer inte alltid farlederna

Lördagens olycksorsak är under utredning, men enligt vissa källor skulle orsaken kunna vara att patrullbåten i fråga åkt på fel sida av ett sjömärke och därför kört på grund.

Är det vanligt att myndigheter avviker från farleder?

- Vi använder de rutterna som behövs beroende på uppdrag, och följer inte alltid farlederna om det är så att det behövs åkas utanför, säger Widbom.

I lördags låg havsvattenståndet kring minus 20 centimeter vid den här platsen, hur är det överlag då man rör sig som sjöräddare, känner man bra till sådana här omständigheter då man är i skärgården?

- Det är nog något vi alltid kollar upp före vi åker ut. Jag tror nog att alla sjöräddare vet att när det är högtryck och varm luft så är vattnet lågt.

I ett sådant här fall, hur svårt kan det vara att ta sig ur en sjunkande patrullbåt?

- Om båten fylls fort med vatten så kan det nog vara väldigt svårt, säger Fanny Widbom från Borgå Sjöräddare.

Diskussion om artikeln