Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gränsbevakningsväsendet: De två sjöbevakarna som överlevde olyckan mår fysiskt bra – Taxibåtförare: "Man vinner ingen tid på att ta sydmärket på fel sida"

Från 2020
Uppdaterad 22.06.2020 20:16.
Rolf Tikander är taxibåtsföretagare och känner till vattnen utanför Lovisa väl - Spela upp på Arenan

Enligt Olycksutredningscentralen vet man för tillfället inget nytt om lördagens dödsolycka. Kommunikationschef Tiina Bieber säger att man för tillfället hör de inblandade.

– Förhören inleddes på söndagen och fortsätter på måndagen. Vi behöver några dagar innan vi kan kommentera utredningen. För tillfället finns det inget nytt att berätta, säger hon.

För tillfället förbereds bärgandet av båten. Enligt Bieber kommer det att ske under den här veckan.

– Vi förbereder för tillfället bärgandet tillsammans med Gränsbevakningsväsendet. Jag tror inte det kommer ske i dag men möjligtvis på tisdag eller onsdag. Vi kommer att försöka göra det den här veckan, säger hon.

På söndagen beslöt Olycksutredningscentralen inleda en utredning av olyckan. I samband med utredningen granskas det också om man vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder ombord.

– Efter att vi avslutat förhören har vi en klarare bild av vad som skett och då kan vi besluta om vi inleder en formell utredning.

Den omkomne erfaren sjöbevakare

Av de tre besättningsmännen var det två som lyckades rädda sig ur båten. Den tredje personen omkom på sjukhus.

Mikko Simola, biträdande kommendör för Finska vikens sjöbevakningssektion säger att de två överlevande sjöbevakarna mår bra.

– Omedelbart efter olyckan inspekterades sjöbevakarna av vårdpersonal och på natten inledde vi avrapporteringen. Men fysiskt mår de bra.

Enligt Simola kommer sjöbevakarna som överlevde få det stöd som de behöver, men han kan inte gå in på några detaljer.

– Vi har protokoll som vi följer efter att en olycka inträffat. Nu ser vi till att sjöbevakarna får det stöd de behöver.

Simola säger också att personen som omkom, en man, var erfaren sjöbevakare. Det var också de två som överlevde olyckan. Han kan inte kommentera personernas ålder eller utbildning.

Genade vid sydmärke i hög hastighet

Det var i lördags som en patrullbåt som hör till Finska vikens sjöbevakning sjönk efter en grundstötning.

Patrullbåten sjönk utanför Valkom mellan öarna Lindholmen och Kejvsalö. Enligt sjöbevakningen började båten ta in vatten efter grundstötningen och sjönk strax där efter.

Karta som visar Lovisa, Valkom, Lindholmen och Kejvsalö
Bildtext Båten sjönk mellan Kejvsalö och Lindholmen, två öar nära Valkom.
Bild: Yle

Enligt tidningen Loviisan Sanomat ska båten ha åkt på fel sida om ett sydmärke. Tidningen har talat med ett vittne som befann sig i närheten då olyckan inträffade. Enligt ortsbor är det vanligt att folk genar vid platsen.

Båten ska dessutom ha haft hög hastighet vid grundstötningen.

Rolf Tikander är taxibåtsföretagare och känner väl till vattnen kring Lovisa. Han tycker det är otroligt att någon med flit skulle ta sydpricken på fel sida, eftersom grundet är stort.

– Inte vinner man heller någon tid på att ta en genväg på fel sida remmaren, säger Tikander till Yle.

Flera enheter från Finska vikens sjöbevakning, Gränsbevakningsväsendets sjöräddningshelikopter samt räddnings- och akutvårdsenheter kallades till olycksplatsen.

Två av båtens tre besättningsmän kunde rädda sig upp på en livflotte.

Den tredje sjöbevakaren kunde inte ta sig ut ur båten. Till slut lyckades räddningspersonalen få ut sjöbevakaren som fördes med helikopter till sjukhuset i Mejlans i Helsingfors.

Personen dödförklarades senare på sjukhuset.

Vanligt att sjöbevakningen avviker från farleden

Simola på Finska vikens sjöbevakningssektion säger ändå att det inte är alldeles ovanligt att sjöbevakningen rör sig utanför utmärkta farleder. Sjöbevakarna är därmed vana att röra sig både i farlederna och utanför dem.

Till exempel rör sig sjöbevakningen utanför farlederna under brådskande räddningsuppdrag då man måste ta sig från plats A till plats B så snabbt som möjligt.

Den här typen av olycka är ändå mycket ovanlig, menar Simola.

Vad som föranledde olyckan är under utredning, men enligt de uppgifter Simola har handlade det inte om att någon skulle ignorerat order om att stanna.

Polisen utreder dödsfallet

Polisen utreder dödsfallet. Enligt brottskommissarie Mikko Minkkinen finns det i nuläget inget att berätta om fallet.

– Polisinrättningen i Östra Nyland har hand om utredningen kring dödsfallet, det är allt jag kan säga nu.

Diskussion om artikeln