Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skärgårdsbo om patrullbåtsolyckan: Olycksplatsen ett av de farligaste ställena i Lovisavattnen

Från 2020
Sten syns i havsvatten.
Bildtext Stenar gömmer sig under ytan på många ställen i Lovisa skärgård. Arkivbild.
Bild: YLE/Nina Bergman

En av sjöbevakningens patrullbåtar stötte på grund och sjönk utanför Lovisa på lördag kväll. En besättningsmedlem omkom.

Olyckan ska ha hänt söder om Valkom, mellan öarna Lindholmen och Kejvsalö.

Enligt skärgårdsbon Bertil Åberg är det här ett av de farligaste ställena i Lovisavattnen.

- Det finns flera ställen, men det är ganska knepigt här mellan Kejvsalö och Valkom. Där är en ganska smal farled och stenigt, säger Åberg.

Lovisavattnen är kända för att vara fulla med stenar och grynnor.

- Om man kör längs farleden är det ju inte några problem, men ofta kan man inte göra det när man ska åka till holmar. Då måste man känna till grynnorna och veta var man åker, säger Åberg.

Alla grynnor är inte heller utmärkta, enligt Åberg. På frågan om det finns några sådana grynnor vid olycksplatsen svarar han att där ju nog finns sjömärken.

Det vi vet är att olycksbåten körde på grund, men varför det hände är oklart. Enligt Loviisan sanomat körde båten fort och på fel sida om ett sydmärke, vid ett ställe som ortsbor brukar gena på.

Olycksutredningscentralen undersöker olyckan.

Kör sakta

Åberg har kört både bogserbåt och taxibåt, så han har rört sig en hel del i skärgården och hunnit lära sig vilka ställen man ska akta sig för.

- Det gäller att titta noga efter från sjökort, och på såna ställen man inte känner till bra så måste man ju köra sakta, säger Åberg.

passare och transportör på ett sjökort
Bildtext Ha koll på sjökortet om du måste åka utanför farleden. Arkivbild.
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

En faktor som gör det svårare än vanligt att kryssa fram mellan stenarna är att vattenståndet länge varit ovanligt lågt.

På olycksplatsen är vattendjupet normalt 60 centimeter, men i lördags låg havsvattenståndet kring -20 centimeter.

Vad skulle du ge för råd åt andra båtfarare?

- Om man känner sig osäker ska man köra sakta. Om det händer något så blir det inte en så våldsam stöt då, säger Åberg.

Ha koll på sjökorten

Olycksområdet syns på sjökorten 15 Digskär-Fagerö och 16 Pellinge-Lovisa.

De senaste upplagorna av de här två sjökorten är från november 2017, men sedan dess har förstås en hel del mindre uppdateringar lagts till.

- Vi uppdaterar sjökorten kontinuerligt. Varje förändring vi får veta om hittas på vår webbplats, under rubriken underrättelser för sjöfaranden, säger Jarmo Mäkinen som är sjökartläggningsexpert vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Han tipsar om att det finns en sökfunktion man kan använda för att lättast hitta de uppdateringar som gäller det egna sjökortet.

Om man använder ett sjökort av papper så gäller det att kolla så man helst har den nyaste upplagan och att sedan ta sig en titt på Traficoms sida för att själv kunna märka ut de nyaste tilläggen.

Om man använder en kartplotter eller ett navigationsprogram så baserar sig kartorna på Traficoms sjökort, men det gäller att kolla med tillverkaren hur ofta materialet uppdateras.

Också för den som använder sådana kartprogram lönar det sig alltså att nu och då kolla upp Traficoms underrättelser för sjöfaranden.

Vanligtvis publiceras nya upplagor av sjökorten när det har hunnit komma så pass många uppdateringar att det annars skulle vara jobbigt att hänga med.

En bild på instrumentbrädan i ett sjöräddningsfartyg. På en skärm ser man en karta.
Bildtext Sjökort finns både på papper och elektroniskt. Arkivbild.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Nu kommer man så småningom att göra förändringar i lite större skala.

- Vi påbörjar nu en förnyelseprocess av sjökorten som startar från Bottenhavet. Vi kommer att grundligt gå igenom alla sjökort, säger Mäkinen.

Enligt Mäkinen är den steniga finländska kusten väldigt svår att kartlägga.

- Vi kanske aldrig kommer till det att varje sten och grund finns utmärkta, men sjökorten kompletteras an efter som vi får ny information, säger han.

Om man känner till någonting som fattas från sjökortet, som ett grund eller en stor sten, så är det bara att kontakta Traficom.

- Vi har en karttjänst där man kan märka ut platsen. Vi kollar upp informationen och sätter ut en uppdatering, säger Mäkinen.

Skärgårdsbo om patrullbåtsolyckan: Olycksplatsen ett av de farligaste ställena i Lovisavattnen

3:43

Diskussion om artikeln