Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Britt-Lis Henriksson-Sederholm klipper gräs och tvättar fönster: “Det bästa med att vara skärgårdsgårdskarl är att jobbet är omväxlande"

Från 2020
En kvinna står och rensar döda kvistar i en buske.
Bildtext Britt-Lis Henriksson-Sederholm har jobbat som skärgårdsgårdskarl i sju-åtta år.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Städning, gräsklippning, trädgårdsarbete och fönstertvätt. Britt-Lis Henriksson-Sederholms jobb som gårdskarl i Pernå skärgård med omnejd är omväxlande och ingen dag är sig lik.

- Jag har också tvättat tak och jag har målat. Jag gör allt möjligt och kan inte ens mera komma på allt vad jag har gjort. Det är det ena och det andra som människor behöver få gjort.

Arbetsuppdragen tar henne allt från Emsalö i Borgå till Haddom i Lovisa.

- Jag jobbar både på fastland och ute på öar. Jag har egen båt och är en ganska van sjöfarare så jag hittar till ganska många ställen.

Förutom att jobba som gårdskarl jobbar hon också som bland annat festfixare och guide. Därtill är hon ordförande för den lokala Skärgårdsmuseiföreningen.

Mycket arbete den här våren

Tanken om att börja jobba som gårdskarl kom då Henriksson-Sederholm funderade på hur hon skulle kunna bosätta sig i Pernå skärgård där hon är född. Då kom hon på idén om att hjälpa sommargäster.

- För ungefär en sju-åtta år sedan bara bestämde jag mig för att nu ska jag prova. Så jag skickade e-post till lite vänner och bekanta och berättade att det nu finns sådan här service och då fick jag genast några vårstädningar bokade.

Jobbet som gårdskarl sysselsätter henne året runt men livligast är det i början av sommaren. Och den här våren har det varit extra livligt.

- Jag har nog haft mycket mera arbete än vad jag har haft någon tidigare vår. Det har varit mycket flera stugägare som har velat ha sin stuga städad.

En kvinna står i dörröppningen till ett lågt stenhus.
Bildtext Förutom att vara gårdskarl är Henriksson-Sederholm också ordförande för den lokala Skärgårdsmuseiföreningen.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Hon berättar att alla bokningar har blivit utförda, en del lite tidigare än planerat och andra lite senare. Den brådaste tiden börjar nu vara förbi men nya bokningar droppar hela tiden in.

- Djungeltelegrafen är fortfarande en viktig del av marknadsföringen. Någon berättar kanske om mig till sin syster eller någon bekant, mitt i allt städar jag för hela släkten.

Vad är det bästa med ditt yrke?

- Det bästa med att vara skärgårdsgårdskarl är att jobbet är omväxlande och att träffa olika människor. Det roliga är att det inte är precis samma sak från morgon till kväll. Fastän det kanske är städning och fönstertvätt flera dagar så varierar i alla fall utsikten från fönstren.

Diskussion om artikeln