Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vildsvin sprang i Tenala och Snappertuna - två av dem sköts

Från 2020
Uppdaterad 22.06.2020 15:41.
Tre vildsvin, två bruna och ett mörkt, springer på en grön åker i Tenala. I bakgrunden syns vatten.
Bildtext Vildsvinen fångades på bild vid Gennarbyviken i Tenala vid 8-tiden på morgonen.
Bild: Tove Österroos

Tre vildsvin rörde sig längs Gennarbyviken i Tenala på midsommardagen. Förra veckan sågs fem i Snappertuna och två av dem sköts.

Tomas Randström, verksamhetsledare för Västra Nylands jaktvårdsförening, bekräftar att två vildsvin har skjutits i Snappertuna. Den ena sköts 17 juni och det andra 18 juni.

Tidigt på midsommardagen sågs tre vildsvin springa på en åker i Tenala. Baserat på bilden misstänker Randström att det rör sig om två yngre individer med ljusare brun färg och en äldre.

Randström har inte kännedom om att något av vildsvinen som setts i Tenala skulle ha skjutits.

Begränsar vildsvinens utbredning

Nylands viltchef Visa Eronen på Finlands viltcentral förklarar att man skjuter vildsvinen för att undvika att de sprider sig till nya områden.

I östra Finland och också i Östnyland finns det fler vildsvin. Det är önskvärt att hålla dem borta från andra delar av Nyland, säger Eronen.

Jord- och skogsbruksministeriets vildsvinsarbetsgrupp gjorde för några år sedan en utredning och konstaterade att stammen bör halveras och dess spridning begränsas.

Den största orsaken är att man vill minska risken för att den afrikanska svinpesten sprider sig till Finland. Man vill också hindra skador på jordbruket som svinen gör.

Stammen minskar i Finland

Det har under längre tid funnits några individer i Västnyland, säger Visa Eronen. Under den senaste markinventeringen i mars noterade man två individer på området som sträcker sig från Hangö-Bromarv till Esbo-Lojo.

Det är oklart ifall de bor längre perioder i Västnyland eller bara rör sig genom området.

I Nummi-Pusula fanns i mars tio individer och i västra Hyvinge en. Det fanns också två individer i östra Hyvinge.

I vintras uppskattade man att det fanns ungefär 1 400 vildsvin i Finland. Det är en minskning på cirka 30 procent jämfört med den beräknade populationen året innan.

Diskussion om artikeln