Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den första gruppen minderåriga asylsökande från lägren i Grekland anländer i juli

Från 2020
Uppdaterad 22.06.2020 15:50.
Pakolaisia Morian pakolaislerissä.
Bildtext Kring tio procent av flyktingbarnen på öarna i Grekland är flickor. Arkivbild från flyktinglägret Moria på Lesbos.
Bild: Jussi Koivunoro / YLE

Den första gruppen minderåriga asylsökande från flyktingläger i Grekland kommer till Finland i början av juli. Ankomsten har fördröjts på grund av olika praktiska arrangemang, meddelar Migrationsverket.

Det exakta datumet för ankomsten är oklart. Utöver Grekland tas minderåriga emot också från Cypern och Malta.

I gruppen som nu anländer ingår cirka 25 minderåriga personer.

Förflyttningarna sker i etapper

Statsrådet beslöt i februari att Finland tar emot 175 asylsökande i sårbar ställning från Medelhavsområdet. Förflyttningarna sker i etapper och hela operationen tar månader i anspråk.

Alla som anländer utan vårdnadshavare ska få lämpliga företrädare i Finland. Alla intervjuas innan ankomsten till Finland och genomgår en hälsoundersökning som inbegriper coronatest.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att flytta asylsökande från de grekiska öarna till fastlandet.

– Grekland, Europeiska kommissionen och EU:s stödkontor för asylfrågor EASO arbetar hårt för att få minderåriga utan vårdnadshavare så snabbt som möjligt från öarna i Grekland till fastlandet och för att förbereda barnen inför förflyttningarna, säger Monna Airiainen, projektchef för interna förflyttningar vid Migrationsverket.

Med finns också ensamstående föräldrar med barn

Från flyktinglägren på de grekiska öarna kommer sammanlagt 100 minderåriga utan vårdnadshavare, samt ensamstående föräldrar med barn.

De flesta som kommer är över fjorton år gamla och under tio procent av dem är flickor.

Från Cypern och Malta kommer 56 asylsökande med tidtabellen för förflyttningen klarnar senare.

- Alla asylsökande som Finland tar emot från Medelhavsområdet är i en sårbar ställning, säger Airiainen.

Tryggt boende ordnas

Barnen och ungdomarna som anländer utan vårdnadshavare ska bo i grupphem eller hybridenheter avsedda för minderåriga. Enheterna är små och hemliknande, säger Migri.

Själva asylprocessen inleds när de asylsökande anlänt till Finland. Det så kallade Dublinförfarandet tillämpas inte vad gäller den här gruppen asylsökande, vilket betyder att Finland blir det land som ansvarar för behandlingen av ansökan.