Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bästa hemknuten i Svenskfinland: Petalax

Från 2020
Uppdaterad 01.07.2020 13:53.
Gabriella Jokela och Kristina Vesterback
Bildtext Gabriella Jokela och Kristina Vesterback.
Bild: Yle/Anna Ruda

Gabriella Jokela och Kristina Vesterback är två av eldsjälarna i Petalax i Malax. Sloganen "Trivs till max i Petalax" är bara en detalj de skapat för att sätta byn på kartan och i folks medvetande.

Enligt Gabriella och Kristina har Petalax allt som behövs, här finns skolor och daghem, affär, post och apoteksskåp och dessutom en klädaffär.

- Här är lugnt, men ändå nära till allt, de som pendlar till Vasa har 30 minuter till jobbet och ändå har vi kvar landsbygdskänslan, säger Gabriella Jokela.

Både Gabriella Jokela och Kristina Vesterback är engagerade i föreningen Arbetsgruppen för Petalax r.f., som arbetar för byn.

- Vi har bland annat sloganen, vi har en logo, e-postadress och hemsida. Det gör att Petalax syns utåt. Varje fredag ordnar vi pop-up försäljning, vi brukar ha sommarmarknad och julöppning, säger Kristina Vesterback.

I Svenska Yles sommartävling om var i Svenskfinland den bästa hemknuten finns har Petalax fått många nomineringar.

- Vi såg nomineringen på Svenska Yle och tänkte att vi uppmanar alla Petalaxbor att berätta varför det är så bra att bo just här. Och det verkar ju ha lyckats, säger Gabriella Jokela.

Bästa Hemknuten: Petalax

9:21

Bästa hemknuten i Svenskfinland 2020

Diskussion om artikeln