Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Japan tar tillbaka sin VM-ansökan – tre dagar före Fifas omröstning

Från 2020
USA:s damlandslag lyfter VM-pokalen.
Bildtext USA vann VM förra sommaren.
Bild: Ian Langsdon/EPA

Damernas fotbolls-VM 2023 kommer att arrangeras i antingen Colombia eller Australien/Nya Zeeland. På måndagen valde den tredje kandidaten, Japan, att hoppa av. Beslutet fattades efter noggrant övervägande, säger man från det japanska fotbollsförbundet.

På torsdag ska internationella fotbollsförbundet Fifa rösta om var VM 2023 ska spelas. Delegaterna kommer att ha två ansökningar att välja mellan: Colombia och Australien/Nya Zeeland.

När processen nu går in i sitt avgörande skede har Japan valt att dra sig ur. Det bekräftar det japanska förbundet.

– Vi tillkännagav vår kandidatur i samband med förbundets möte 2007. Vi har tillsammans med sommar-OS i Tokyo och landets högsta liga jobbat för att utveckla damfotbollen. Beslutet att ta tillbaka ansökan fattades efter noggrant övervägande.

– Japan kommer att samarbeta med Fifa och arrangören för VM för att säkerställa att damfotbollen fortsätter utvecklas, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Tidigare har även Sydafrika, Brasilien samt Sydkorea/Nordkorea tagit tillbaka sina ansökningar.

För drygt två veckor sedan rangordnade Fifa de potentiella värdländerna. Australien/Nya Zeeland fick då högst poäng (4,1 av 5) före Japan (3,8) och Colombia (2,8).

VM 2023 kommer att bli det första som spelas med 32 lag. Mästerskapet kommer att gå av stapeln mellan 10 juli och 20 augusti 2023.

Diskussion om artikeln