Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien begränsar årets hajj – från utlandet får ingen resa till Mekka

Från 2020
Några muslimer går runt byggnaden Kaba i Mekka i Saudiarabien.
Bildtext Folktomt kring muslimernas helgedom Kaba i Mekka, Saudiarabien.
Bild: AFP / Lehtikuva

För första gången i Saudiarabiens moderna historia får muslimer från andra länder inte komma till Mekka för att delta i årets pilgrimsfärd hajj. Beslutet som fattats med anledning av coronapandemin medför också miljardförluster för landet.

Bara saudier och utländska muslimer som är bosatta i Saudiarabien får delta i årets hajj som inleds den 28 juli. Tillsvidare är det oklart hur många pilgrimer som tillåts delta i ceremonierna och med vilka kriterier de ska väljas ut.

Omkring 2,5 miljoner pilgrimer deltog i fjolårets hajj och det saudiska beslutet kommer sannolikt som en stor besvikelse för otaliga muslimer som suttit länge på väntelistor och sparat pengar för vallfärden. Hajj är en av islams fem pelare och varje frisk vuxen muslim förväntas genomföra den en gång i sitt liv.

Saudiarabiens kontroll över islams heligaste platser och över hajj är en prestigefylld och känslig fråga och alla beslut angående pilgrimsfärden väcker stor uppmärksamhet i den muslimska världen.

Kommer att irritera hårdföra muslimer

Beslutet om att begränsa årets hajj på grund av coronapandemin väntas exempelvis irritera mera hårdföra muslimer som anser att hälsohänsyn inte borde få påverka så centrala religiösa påbud som vallfärden till Mekka.

Beslutet medför också miljardförluster för Saudiarabien, vars ekonomi redan är hårt pressad av sänkta oljeinkomster. Enligt nyhetsbyrån Reuters förtjänar den saudiska staten ungefär sex miljarder dollar på hajj varje år. Vallfärder under andra tider på året ger också ett tillskott i statskassan på flera miljarder och de vallfärderna har också begränsats i år.

Vad gäller coronaläget i Saudiarabien, så har landet bekräftat över 160 000 smittade och över 1 300 avlidna i covid-19. Virusläget i Saudiarabien är ett av de svåraste i Mellanöstern.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln