Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

IS: Försörjningsberedskapscentralen kände till Sarmastes skatteskulder men betalade ändå miljoner till företaget

Från 2020
Ansiktsskydd i en plastpåse. Vid sidan om påsen syns ett ansiktsskydd på bordet.
Bildtext Försörjningsberedskapscentralens affärer fortsätter att förbrylla. Bild på de odugliga ansiktsskydden som köptes av Onni Sarmaste.
Bild: Lehtikuva

Försörjningsberedskapscentralens misslyckade skyddsutrustningsaffär är i hetluften igen. FBC kände till att Onni Sarmastes företag hade skatteskulder, men betalade ändå flera miljoner euro för ansiktsskydd från företaget, skriver tidningen Ilta-Sanomat.

Tidningen baserar sin information på en rapport som beredskapscentralens styrelse beställt. Anställda vid FBC har intervjuats i samband med utredningen.

Enligt rapporten visste också FBC att Tiina Jylhäs företag – som man också köpte skyddsutrustning ifrån – inte hade något registreringsnummer eller kreditbetyg. Trots det gjorde man en affär med Jylhäs företag.

FBC gjorde betalningen till Sarmaste två gånger eftersom överföringen av pengar frystes den första gången. När den andra betalningen gjordes hade centralen ännu inte fått tillbaka den första betalningen.

Försörjningsberedskapscentralen har under den senaste tiden upprepade gånger varit i nyheterna på grund av misslyckade köp av skyddsutrustning.

Diskussion om artikeln