Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump stoppar utländsk arbetskraft - nya visumstopp med hänvisning till coronaviruset

Från 2020
President Trump under nystarten för sin valkampanj, kampanjmötet i Tulsa, Oklahoma den 20 juni.
Bildtext President Trump under nystarten för sin valkampanj, kampanjmötet i Tulsa, Oklahoma den 20 juni.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump kommer att förlänga tidigare stopp för arbetstillstånd till utlänningar och utvidga det till fler yrkeskategorier. Det meddelade Vita huset, som hänvisar till coronapandemin och arbetslösheten bland amerikaner.

I april stoppade Trump alla nya ansökningar om permanent uppehållstillstånd, eller så kallade green cards, för 60 dagar med hänvisning tilll coronapandemin. Åtgärden omfattade inte tilllfälliga arbetstillstånd inom exempelvis jordbruket eller sjukvården.

Nu ska Trump förlänga det här green card-stoppet till slutet av året. Dessutom utvidgas åtgärden till att omfatta fler grupper.

Också nya H-1B-visum ska stoppas. Det här visumet utfärdas till utlänningar med specialistyrken som kommer till USA för en bestämd tid. Exempelvis många indier som arbetar för it-jättarna i Silicon Valley. I fjol omfattade det här visumprogrammet ungefär 85 000 människor.

Nyhetsbyrån AFP citerar en källa inom Trump-administrationen som säger att stoppet för specialisterna är tillfälligt, fram till att man utarbetat ett system där de allra värdefullaste experterna prioriteras.

Åtgärden ska ge arbetstillfällen till 525 000 amerikaner

En del av H-2B-visumen ska också frysas. De utfärdas till säsongsarbetare, men frysningen ska inte gälla dem som kommer för att jobba inom jordbruket, livsmedelsindustrin eller sjukvården.

Enligt BBC omfattas också en del J-visum av frysningen fram till årsskiftet. I den kategorin ingår universitetsstudenter och au pair-flickor, men olika medier har olika uppgifter om hur långt det här också kommer att omfatta akademiker och forskare.

Trump-administrationen uppger att den här åtgärden ska frigöra 525 000 jobb till amerikaner och alltså minska den arbetslöshet som orsakats av coronaepidemin i USA.

Trump har kritiserats för att utnyttja coronapandemin i syfte att bli omvald i november. Att begränsa invandringen var en av Trumps viktigaste vallöften redan under hans förra valkampanj.

Källor: AFP, Reuters, BBC, Yle

Diskussion om artikeln