Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsutskott ger grönt ljus för mobilappen som ska spåra coronasmitta

Från 2020
Flicka skriver på mobiltelefon
Bildtext Med appen kan du hålla reda på om du utsatts för smitta
Bild: Mostphotos

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott stöder regeringens planer på att ta i bruk en mobilapplikation för att bättre kunna spåra coronasmitta.

Ibruktagande av en mobilapp kräver en ändring av smittskyddslagen - därför måste riksdagen godkänna lagändringen innan appen kan bli verklighet.

Utskottet betonar att det bör vara frivilligt för var och en att ladda ner applikationen och att de uppgifter som appen samlar in bara får användas för att stävja coronaepidemin.

Datasäkerheten måste vara på högsta nivå, så att uppgifter inte under några omständigheter hamnar i fel händer, säger utskottet.

Del av regeringens hybridstrategi

Mobilapplikationen är en del av den hybridstrategi i smittobekämpningen som regeringen nyligen gick in för.

I stället för massbegränsningar handlar det om att testa, spåra, isolera och vårda, och appen kommer här in då det gäller att spåra coronasmitta.

Mobilappen är frivillig och gratis att använda. Med applikationen får en person veta om hon eller han blivit utsatt för smitta, det vill säga varit i närheten av en coronasmittad person.

Man kan också själv - via appen - meddela vårdmyndigheterna om man själv smittats eller om man misstänker smitta.

Ändringen av smittskyddslagen ska enligt planerna träda i kraft senast den 31 augusti 2020 och gälla till och med den 31 mars 2021.

Diskussion om artikeln