Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Burnleys kapten upprörd efter jätteförlusten mot Man City – på grund av fansens White Lives Matter-banderoll: "Skamsen över att det förknippas med min klubb"

Från 2020
Uppdaterad 23.06.2020 10:13.
Manchester City krossade Burnley – se målen! - Spela upp på Arenan

Phil Foden och Riyad Mahrez var de starkast lysande stjärnorna när Manchester City sopade gräsmattan med Burnley och vann med 5–0. Matchens största samtalsämne orsakades ändå av bortafansens banderoll med slagordet White Lives Matter Burnley.

Inför Premier Leagues omstart den 17 juni bestämde spelare från alla klubbar att texten Black Lives Matter ska ersätta spelarnas namn på baksidan av spelskjortan under säsongens tolv första matcher.

Därför hajade många till strax före matchens början när ett flygplan flög över Manchester Citys publiktomma hemmaarena med en banderoll med texten White Lives Matter Burnley.

Parollen med texten White Lives Matter.
Bildtext Parollen med texten White Lives Matter Burnley.

– Vi kan tala om matchen men det är en sak som jag först vill tala om. Jag är skamsen och generad över att en liten grupp av våra fans
totalt missat poängen med vad vi försöker åstadkomma.

– De måste vakna upp till det 21:a århundradet och utbilda sig. De representerar inte över huvud taget vad klubben och spelarna och största delen av våra fans står för. Jag är skamsen över att det förknippas med min klubb och jag vill inte se det igen, säger Burnleys lagkapten Ben Mee till Sky Sports.

Fotbollsklubben Burnley tar också starkt avstånd från banderollens budskap.

– Vi står bakom Premier Leagues Black Lives Matter-initiativ och precis som vid alla andra matcher sedan säsongen började på nytt knäböjde våra spelare och funktionärer frivilligt inför matchen, skriver Burnley på sin webbplats.

Burnleys och Citys spelare knäböjer inför matchen.
Bildtext Burnleys och Citys spelare knäböjer inför matchen.

Även om flygplansbanderollen fick de största rubrikerna var tvåmålsskytten Phil Foden matchens största utropstecken.

– Jag tycker att jag gjorde min bästa match i City-skjortan. Jag är ung och lär mig varje dag. Jag vet att jag har en lång väg att gå så jag är verkligen glad över att ha lyckats så här bra, säger matchvinnaren Foden på Citys webbplats.

Tack vare segern har Manchester City fortfarande teoretiska, om än så gott som obefintliga, chanser att vinna Premier League-titeln. Liverpool toppar tabellen med 20 poängs marginal till tvåan City.

City fick dock ett högst oönskat brev på posten i och med Sergio Agüeros skada.

– Det ser inte bra ut. Det är något med hans knä, säger Citys tränare Pep Guardiola om argentinaren som utgick halvvägs in i matchen – efter att ha fixat en straff som Mahrez förvaltade.

Om sin 20-årige adept Foden har han bara positivt att säga.

– Jag har sagt det många gånger: han har aldrig spelat dåligt. Han kommer att bli en viktig spelare för klubben.

Videobilder från Viaplay.

Diskussion om artikeln