Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Reserestriktionerna till Sverige kommer inte att hävas - smittläget i Sverige gör det inte möjligt

Från 2020
Uppdaterad 23.06.2020 11:34.
Ohisalo: Diskussionen i dag kommer främst att gälla Schengenområdets inre gränser - Spela upp på Arenan

Epidemiläget i Sverige är fortfarande så dåligt att det inte är möjligt för Finland att lätta på reserestriktionerna mellan våra länder. Det var det entydiga budskapet från ministrarna inför dagens möte i Ständerhuset.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var det första statsrådet som anlände till Ständerhuset i förmiddags. Hon bedömde att reserestriktionerna är den knepigaste frågan som regeringen måste ta ställning till i dag.

- Trycket att lätta på begränsningarna är mycket stort, samtidigt som vi måste göra allt för att undvika en andra coronavåg.

Särskilt vad gäller Sverige är läget utmanande, sade Henriksson.

- Vi har ett livligt umgänge med Sverige, och det är förståeligt att släktingar vill besöka varandra under sommaren. Men coronaläget i Sverige inger fortfarande bekymmer.

anna-maja henriksson
Bildtext Justitieminister Henriksson på väg till förhandlingarna
Bild: Lehtikuva

Inga lättnader i resandet till och från Sverige

Statsminister Sanna Marin (SDP) var mycket tydlig vad gäller Sverige.

- Det är klart att alla vill återgå till normalläge men epidemiläget är fortfarande så pass dåligt i Sverige att vi inte kan lätta på gränsrestriktionerna mellan våra länder. Vi får se över saken igen om läget förbättras, men ännu har det inte gjort det.

Vad gällde frågan att öppna för resande till ytterligare länder vid sidan av Norge, Danmark, Island och de baltiska länder, sade Marin att allt beror på coronasituationen i de enskilda länderna.

- Det är den man tittar på då avgöranden görs. Vi måste ändå inse att smitthärdar kan uppstå varsomhelst.

Vi är redo för en andra våg

Sanna Marin tillfrågades också om Finlands beredskap inför en eventuell andra coronavåg.

- Just nu är läget bra i Finland, men risken för en andra våg är reell. Men vi har goda verktyg nu. Regeringens hybridstrategi som går ut på att spåra, testa och vårda fungerar och ska kompletteras med en mobilapplikation som gör smittspårningen lättare.

Marins hälsning till den samlade journalistkåren är att beslut är på kommande i dag såväl beträffande resandet som distansjobbandet och också rekommendationerna för äldre personer.

Diskussion om artikeln