Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regionförvaltningsverket: Viktigt att pausa i arbetet då det är hett – värmen får inte medföra risker för arbetstagarens hälsa

Från 2020
En ung kvinna med namnet Ursula Mantere arbetar som försäljare i en glasskiosk. I förgrunden syns en glassvåffla i en blå strut och Ursula håller på att skopa glass.
Bildtext En glasskiosk hålls förhoppningsvis sval även trots värmeböljan. På bilden Ursula Mantere.
Bild: Antro Valo / Yle

Arbetsgivarna måste se till att arbetstagaren inte tvingas jobba i för heta förhållanden, påpekar Regionförvaltningsverket. De som ändå måste arbeta ute i hettan eller inomhus i varma utrymmen uppmanas pausa en gång i timmen.

Enligt Regionförvaltningsverket finns det ingen specifik gräns för hur varmt det får vara på en arbetsplats, men hettan får enligt arbetarskyddslagen inte medföra skador eller risker för arbetstagarens säkerhet eller hälsa.

Arbetsgivaren måste se till att det inte är varmare än 28 grader på arbetsplatsen då utomhustemperaturen är under 25 grader. Om temperaturen trots exempelvis luftkonditionering är högre än 28 grader, så måste den tid som arbetstagarna vistas i utrymmet begränsas.

Pauser i skuggan viktiga

Den som arbetar i ett varmt utrymme eller utomhus i hettan har rätt till flera pauser.

Enligt Regionförvaltningsverket ska man ta en 10 minuters paus per timme om man har ett lätt till medeltungt arbete och jobbar i ett utrymme där det är varmare än 28 grader. Om det är varmare än 33 grader ska pausen vara 15 minuter.

Om det är ännu hetare eller om arbetstagaren utför tungt kroppsarbete måste arbetsgivaren vidta särskilda skyddsåtgärder. Det här kan innebära användning av särskild skyddsutrustning eller ännu fler regelbundna pauser i arbetet.

Det är viktigt att pauserna tillbringas i ett annat utrymme än den man arbetar i. Om du arbetar i gassande sol kan du t.ex. pausa i skuggan eller i ett luftkonditionerat utrymme.

Kom ihåg att se till vätskebalansen

Regionverket uppmanar arbetstagare som arbetar i heta miljöer att klä sig lätt och luftigt och dricka tillräckligt för att undvika värmerelaterade sjukdomar som värmeslag.

Äldre personer, kroniskt sjuka och små barn är särskilt utsatta då det blir riktigt hett. Höga temperaturer kan ändå vara en hälsorisk för vem som helst om de inte skyddar sig tillräckligt mot hettans effekter.

Risken för till exempel värmeslag ökas av hård fysisk ansträngning.

Diskussion om artikeln