Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå köper markområde i Sunnanvik

Från 2020
Bild av Sjundeå vapen.
Bildtext Sjundeå kommun betalar 415 000 euro plus det 34 hektar stora markområdet i Käla för området i Sunnanvik.
Bild: Yle/ Maria Wasström

Efter omröstning i fullmäktige i Sjundeå (22.6), avstår kommunen från den markreservering som gjordes år 2013 i Käla för markanvändning och som reservation för en järnvägsstation.

I stället köper kommunen ett ungefär 34,5 hektar stort outbrutet område i fastigheten Snars i Sunnanvik på båda sidor om stamväg 51. Området finns där Sjundeåvägen och stamväg 51 möts.

Det är mest frågan om skogmark som ligger i närheten av planlagt område.

Strategiskt område

Sunnanviks område är ett av de strategiska områdena för kommunens samhällsutveckling. Området är planerat som ett centralt område för företagsverksamhet och för bosättning.

Sjundeå kommun betalar 415 000 euro plus det 34 hektar stora markområdet i Käla för området i Sunnanvik.

Omröstningar i fullmäktige

Beslutet i kommunfullmäktige i Sjundeå fattades efter omröstningar.

Arja Alho (SDP) föreslog som den socialdemokratiska gruppens förslag, att kommunen inte köper det outbrutna området i Sunnanvik. Partikamraten Kristian Parviainen stödde förslaget.

Harri Myllyniemi (Gröna) föreslog som de Grönas förslag att Sjundeå köper markområdet i Sunnanvik för 800 000 euro, och behåller området i Käla.

Maria Koroma-Hintikka (Saml) understödde kommunstyrelsens förslag att kommunen köper området i Sunnanvik för 415 000 euro plus markområdet i Käla,

Eftersom inget av dessa tre förslag kunde godkännas enhälligt, blev det omröstningar. I den första omröstningen vann kommunstyrelsens förslag mot de Grönas förslag med rösterna 15-5. Sex ledamöter röstade blankt. I den andra omröstningen vann kommunstyrelsens förslag mot socialdemokraternas förslag med rösterna 15-11.

Vem säljaren är framgår inte ur beslutet i kommunfullmäktige.

Diskussion om artikeln