Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronan tömde Berlin på turister – är stadens tid som turistmagnet över?

Från 2020
Uppdaterad 07.07.2020 07:44.
10 elscootrar står övergivna vid Brandenburger Tor i Berlin, en stad som turisterna övergivit på grund av coronaviruset.
Bildtext Elcsootrar står också arbetslösa när turisterna inte kommit till Berlin.
Bild: imago images/J�rgen Ritter/ All Over Press

Före coronakrisen var Tysklands huvudstad Berlin en av de största turistmagneterna i Europa och världen. I dagens läge finns det så gott som inga turister i staden och nu väntar man otåligt på att resenärerna ska börja hitta tillbaka till staden igen.

Det känns rätt så konstigt att stå på Pariser Platz framför Brandenburger Tor.

Vanligtvis brukar här krylla av turister, men i dag ser man bara några tiotal personer på hela den stora platsen.

För dem på plats erbjuds i vilket fall som helt ett ypperligt tillfälle att ta den perfekta bilden på sig själv och Berlins mest kända sevärdhet.

– Å ena sidan är det som gjort för att fotografera, å andra sidan är det samtidigt skrämmande att det är så tomt och att inget är på gång, säger Lars och Mario som har kommit från Rostock till Berlin för några dagars semester.

– Rädda för coronaviruset är vi inte. Vi tvättar händerna och följer rekommendationerna, fortsätter Lars.

En båt med turister på sightseeing på floden Spree i Berlin
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

De flesta på plats är tyskar som turistar i hemlandet. Marine från Frankrike och James från Australien utgör ändå ett undantag.

– Vi var senast här för att fira nyåret. Det är lite annorlunda nu, säger Marine.

– Vi är egentligen på väg till Polen men vi stannade samtidigt här i Berlin. Vi kom så fort gränserna öppnade.

”Ingen rädsla för trängsel”

Och i Berlin hoppas man nu att så många som möjligt ska hitta tillbaka till staden. För tillfället går Berlin nämligen på sparlåga.

– Berlin har nog inte förlorat något av sin glans. Vi måste nu gå ut med budet att staden är öppen igen och att vi väntar på våra gäster, säger Burkhard Kieker, chef för stadens turistorganisation visit Berlin.

För att locka turisterna tillbaka har man sett över och anpassat sina strategier.

– För det första riktar vi oss till tyskarna och gör reklam för semester i huvudstaden. För det andra vill vi betona att Berlin, vid sidan av kultur, livsstil och nattliv, också är en mycket grön stad, med stora parker, skogar och sjöar.

– Man behöver alltså inte vara rädd för stad, hetta och trängsel. Berlin har stora ytor att erbjuda, säger Burkhard Kieker.

För Berlin har coronaviruset ändå blivit en dyr affär. Bara inom sektorn turism och kultur räknar man enligt Kieker med ekonomiska förluster på omkring 240 miljoner euro i veckan.

Barer i överlevnadskamp

De bittra realiteterna märks också av på stadens barer som under årens lopp har bidragit till att locka otaliga turister till Berlin.

– Ungefär 80 procent av kunderna är borta. Ekonomiskt är det här en katastrof. Inte bara jag utan de flesta i branschen är nu tvungna att ty sig till sina besparingar.

– Vi har dessutom märkt att de verkligt hårda tiderna börjar först nu, säger Urs Garisch-Culmberger.

Krögaren Urs Garisch-Culmberger röker en cigarett
Bildtext Urs Garisch-Culmberger.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Han äger baren Zur Glühlampe, belägen ett längre stenkast från stationen Warschauer Strasse i stadsdelen Friedrichshain.

Baren var stängd i omkring tio veckor och för den här tiden fick man ekonomiskt stöd som ännu nätt och jämnt täckte de löpande kostnaderna.

Sedan början av juni får man igen hålla öppet, men det är en hel del begränsningar som gäller. Avstånden ska hållas och alla besökare ska lämna sina kontaktuppgifter.

Det som ändå drabbar baren hårdast är att man inte får bjuda på levande musik eller ordna privata tillställningar. Enligt krögaren lockar inte ens fotbollen på tv då matcherna nu har spelats utan publik på plats.

En gata och baren Zur Glühlampe i Berlin
Bildtext Kunderna vid baren ”Glödlampan” är framför allt lokala och stamgäster.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

– I kväll får vi väl räkna med mellan två och fem kunder så det blir nog ingen trängsel, skrattar Garisch-Culmberger.

Kunderna vid baren ”Glödlampan” är framför allt lokala och stamgäster, turisterna utgör endast en mindre del av besökarna.

– Jag har en del krögarvänner som är helt beroende av turisterna. Då det för tillfället inte finns några turister i staden, lönas det för dem inte ens att hålla öppet, säger Garisch-Culmberger.

De goda åren förbi?

Stängda på obestämd tid är också Berlins nattklubbar, även om man från ägarnas sida har krävt staden om besked när det eventuellt kan gå vidare.

– Jag är rädd för att de tider Berlin har haft efter murens fall, när staden har varit en magnet som dragit till sig människor från hela världen, inte kommer att komma tillbaka. Eventuellt får vi se något nytt med åren, men jag har en dålig känsla, säger Garisch-Culmberger.

Stadens turistchef Burkhard Kieker ser ändå inte riktigt lika dystert på framtiden.

– Berlin är genom de kreativa människor som bor här en vild stad som på sikt inte låter sig tämjas.

– Säkert kommer Berlin inte att förbli så som staden en gång var, men vi kommer att se mycket nytt som säkert är precis lika intressant som det som fanns tidigare, säger Kieker.

Också framför Brandenburger Tor ställer man sig en del frågor kring hur det nu kommer att gå vidare.

– Turisterna är borta, vi har inget nattliv och inga kulturevenemang. För Berlin som traditionellt har levt av allt det här, så är coronakrisen nog en mycket häftig ekonomisk smäll, säger Lars och Mario där de så gott som ensamma tar sina bilder framför Brandenburger Tor.