Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronautbrott vid tyskt slakteri leder till regionala restriktioner

Från 2020
Ett tyskt handskrivet meddelande om lockout.
Bildtext Handskrivet meddelande om lockout vid sjukhuset i Gütersloh.
Bild: imago images/Noah Wedel/ All Over Press

I staden Gütersloh i Tyskland är man nu tvungen att igen införa omfattande coronarestriktioner. Åtgärden blev nödvändig efter ett coronautbrott vid ett av Tysklands största slakterier. Över 1 500 människor har under de senaste dagarna testats positivt för viruset.

Till stor del är de restriktioner som nu införs i Gütersloh exakt de samma som gällde i hela Tyskland redan tidigare.

Det är till exempel inte längre tillåtet att fritt träffa andra människor på offentliga platser. Kontakterna begränsas till högst en person utanför den egna familjen eller hushållet.

Muséer, biografer och restauranger måste igen stänga. Skolor och daghem i det drabbade förvaltningsområdet Gütersloh är stängda sedan tidigare. De återinförda restriktionerna gäller för närmare 370 000 människor och de ska vara i kraft till den 30 juni.

Första gången Tyskland återinför restriktioner

Efter att man i slutet av april stegvis började lätta på restriktionerna i Tyskland är det här nu första gången man ser sig tvungen att igen ta till lika omfattande begränsningar.

Från delstaten Nordrhein-Westfalens sida såg man sig tvungen att införa restriktionerna efter ett omfattande coronautbrott vid slakteriet Tönnies.

Över 1 500 anställda vid slakteriet har testats positivt för viruset och med åtgärderna vill man nu se till att smittan inte sprids bland den övriga befolkningen. Hittills har bara omkring 20 personer utanför slakteriet smittats.

En stor del av personalen vid slakteriet består av inhyrd arbetskraft från Östeuropa. Flera områden där personalen är inkvarterad har isolerats med hjälp av polisen.

Diskussion om artikeln