Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finavia vill ha nya elflyg till Finland – välkomnas av Kvarkens elflygsprojekt

Från 2020
sähkölentokone / Malmin lentokenttä 31.07.2018
Bild: Juha-Matti Mäntylä / Yle

En positiv nyhet, säger Kvarkenrådets direktör Mathias Lindström om att Finavia tecknat ett avtal för att få nya generationens elflyg till Finland.

Finavia och Helsingin Sähkölentokoneyhdistys har tecknat ett avtal med målet att få den nya generationens elflygplan till Finland.

- Vi vill investera i ny flygplansteknologi och snabba upp inrikesflygens elektrifiering, säger Henri Hansson, Finavias tekniska chef i ett pressmeddelande.

Helsingin Sähkölentokoneyhdistys grundades för ett par år sedan och har sedan början samarbetat med Finavia. Med Finavias stöd testade man Finlands första elflygplan för ett par år sedan.

Det nya avtalet innebär att Finavia blir huvudfinansiär för införskaffningen av det nya elflygplanet.

"Vår region ska vara redo"

Kvarkens elflygsprojekt Fair tar förståeligt nog emot nyheten positivt.

- Allt som händer på den här fronten har betydelse för oss. Det är ju därför vi har vårt projekt, så att vår region ska vara redo när den nya teknologin kommer, säger Kvarkenrådets direktör Mathias Lindström.

Budgeten för den första fasen av elflygsprojektet i Kvarken är mer än en miljon euro. Via Interreg Botnia-Atlantica står EU för 60 procent av summan. Resten av pengarna kommer från nationella och regionala finansiärer.

- Vårt projekt går inte ut på teknologiutveckling, utan på den regionala effekten och hur vår region och våra flygplatser ska förbereda sig, säger Lindström.

Projekttid på två år

Förra veckan höll projektet sitt första styrgruppsmöte där man slog fast en projektplan och en kommunikationsplan.

- Så vi har satt bollen i rullning och vi ville gärna göra det före sommaren, eftersom projekttiden bara är två år.

Allt som händer på den här fronten har betydelse för oss. Det är ju därför vi har vårt projekt, så att vår region ska vara redo när den nya teknologin kommer

Förra veckan kom nyheten att flygplatsen i Skellefteå tillsammans med Skellefteå Kraft siktar på att kunna ta emot elflyg om ett år. Målet är att få igång kommersiell trafik till orter på 200 kilometers avstånd på några års sikt.

Både flygplatsen i Skellefteå och Skellefteå Kraft är medfinansiärer i Fair.

- Det är bra för helheten och visar att vårt projekt ligger rätt i tiden, säger Lindström.

Elflyg på inrikesrutter 2029?

I september sa Finavia till Yle Österbotten att det tar minst 10 år, snarare 20, innan elflyg över Kvarken kunde bli ett realistiskt alternativ för flygresenärer.

I ett pressmeddelande från den 20 januari gör man bedömningen att det finns ett elflyg på inrikesrutter i slutet av 2020-talet.

Diskussion om artikeln