Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Friare umgänge och mera folk på uteserveringar, restauranger och i gästhamnar - i Ekenäs ser man redan en märkbar skillnad

Från 2020
En man med blont lockigt hår, solglasögon, t-skjorta och shorts sitter på en uteservering vid en hamn. (Ekenäs gästhamn)
Bildtext Niklas, Nicke Björkqvist ler i kapp med solen. Just sommarvärmen kan bli den här sommarens räddning för företag som har uteserveringar. I Ekenäs har man till och med satsat på fler bord och stolar ute och skippat att öka antalet sittplatser inomhus.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Livet på uteserveringarna och i gästhamnarna verkar ha återgått till nästan det normala, eller som det var motsvarande tid i fjol.

Skyltar påminner ändå om att vi ska hålla avstånd och en god handhygien.

Niklas, Nicke, Björkqvist sköter gästhamnen i Ekenäs och han driver också uteserveringen och restaurangen Hamnterrassen eller Baywatch.

Tillsammans med sin bror driver han också Ekenäs camping och restaurang Bossa Nova i Ormnäs.

Nicke Björkqvist är glad över att regeringens beslut att ytterligare lätta på coronarestriktionerna.

- Ännu förra helgen sålde vi till tio på kvällen och klockan elva (23.00) skulle det vara tomt. Så jo, det är en liten skillnad nu, säger Nicke Björkqvist med hänvisning till att restaurangerna och uteserveringarna får ha öppet ända fram till två på natten.

Stämningen var bra också förra helgen, men mellan 21 och 22 blev det tätare mellan kunderna och köerna till bardisken, eftersom folk ville försäkra sig om att få en kall dricka innan kranarna stängdes.

- Så nog är det bättre nu, konstaterar Nicke Björkqvist med den erfarenhet han har av en kväll med längre öppet.

Restaurangerna får nu också utöka antalet sittplatser inomhus. Tidigare plockades varannan stol bort, från och med måndagen (22.6) får restaurangerna fyllas till 75 procent av totala antalet sittplatser.

- Vi har gjort en annan grej. Vi har satt till några bord och stolar ute i stället. Vi har färre platser inne. Det totala antalet sittplatser är samma, men inne är det mera utrymme och säkerhetsavstånd mellan borden, säger Nicke Björkqvist.

En fågel på en uteservering. Den sitter på ett räcke. Knallblå himmel i bakgrunden.
Bildtext Den här fågeln håller koll på de människor som dricker morgonkaffe på uteserveringen vid Ekenäs gästhamn. Tappar någon en brödbit kan det nog hända att fågeln glömmer att hålla säkerhetsavstånd.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

De flesta kommer ihåg säkerhetsavstånden, men senare in på kvällen har folk delvis glömt att följa tejpningarna på golvet.

Förutom tejpningar och lappar som påminner båt-och restauranggäster att hålla tillräckliga avstånd, finns det också skyltar inne på toaletterna som uppmanar alla att tvätta händerna.

Utländska fisketurister och inhemska campare

Också i gästhamnen i Ekenäs kan man se några fisketurister, till och med från utlandet.

- Det kommer en del fisketurister från Estland. På våren hade vi däremot mycket avbokningar. Vi kände av det på campingen där vi hyr ut stugor. Däremot var det redan i maj full fart på "karavanarna" på campingen, säger Nicke Björkqvist.

En husbil på en camping. Lättklädda semesterfirare går förbi.
Bildtext Midsommaren bjöd på toppenväder, bland annat här, på Ekenäs camping.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Bröderna Björkqvist har trots coronavåren med sina restriktioner ändå haft en rätt hygglig säsong så här långt.

I maj var det kallt och då skulle de flesta oberoende ha skippat uteserveringen.

I juni har det varit varmt och soligt, vilket i sin tur har varit idealiskt med tanke på just uteserveringen och de redan tidigare något uppluckrade restriktionerna.

Några större förändringar är inte på kommande för brödernas affärsverksamhet den här sommaren.

I slutet av förra veckan kunde de också öppna restaurangen invid campingen och där planeras också några evenemang senare i sommar.

- Jag har också förstått att Augustinatten ska ordnas, säger Nicke Björkqvist som tillsammans med brodern Jan-Olof Björkqvist står för gräsmattan och havsutsikten i Ormnäs i Ekenäs, medan musiken ordnas av ett annat västnyländskt radarpar.

Friare former och färre restriktioner vid uteserveringar, restauranger, gästhamnen och campingen i Ekenäs

11:05

Diskussion om artikeln