Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Naturmöten: Upplev frihetskänslan i att vandra - Camilla Sandström ger de bästa tipsen för vandring i Jakobstadsregionen

Från 2020
Uppdaterad 05.07.2021 18:49.
Camilla Sandström vid stranden i Fäboda.
Bildtext Camilla Sandström vid stranden i Fäboda.
Bild: Ilse Klockars

Camilla Sandström är vildmarksguide och företagare i friluftsbranschen i Jakobstad. Själv beskriver hon sig som friluftsnörd med en alldeles speciell passion för att vandra.

– Jag tycker att vandring är speciellt rogivande för att det är så enkelt. Du snör på dig dina kängor och går ut. Det är enkelt, du bara sätter den ena foten framför den andra. Du behöver inte ha en gedigen kunskap för att börja, säger Camilla Sandström.

En person på toppen av ett berg vid en sjö, med fler berg på andra sidan.
Bildtext Camilla Sandström känner en enorm frihetskänsla då hon vandrar.
Bild: Jesper Holmstedt

Speciellt riktigt långa vandringar på en vecka eller mera ger henne frihetskänsla och hon fascineras över hur det enkla kravlösa livet ofta ger oss väl behövligt perspektiv på vår vardagstillvaro.

– På en riktigt lång vandring minst en vecka, får jag alltid en stark frihetskänsla. Tänk att man klarar sig med så få saker. Allt du behöver bär du med dig. Det är en fantastiskt skön känsla. Du skalar bort allting extra. Du har dina grejer och så går du, och sen pausar du, och äter och så går du igen.

Naturupplevelser och givande samtal

Camilla har vandrat mycket i både i hemmaknutarna och på olika håll i Norden. Naturupplevelserna och frihetskänslan är för henne den starkaste drivkraften till att vandra.

Camilla Sandström vid stranden i Fäboda.
Bildtext Camilla Sandström tycker att alla typer av natur har sin tjusning.
Bild: Ilse Klockars

– Här hemma är jag förtjust i våtmarker, och tycker om att gå över myrar och träsk. En spångad myr är jättevacker och ger en riktigt vildmarkskänsla, säger Camilla.

För längre turer söker hon sig gärna upp i fjällen. De nordiska fjällen i Finland, Sverige och Norge lockar med sin varierande karaktär.

– Jag tycker de lägre finska fjällen är väldigt inbjudande på något sätt. Det känns som om man verkligen är en del av dem, och du kan även gå upp på höjderna.

En vandrare vilar i fjällandskap.
Bildtext En del av vandringen skall vara njutning och vila.
Bild: Camilla Sandström

– I de svenska fjällen går du mera i dalarna och ser upp mot de höga topparna. Där är du mera av en betraktare. Så är det också i Norge, där det finns ännu högre toppar och djupa fjordar, konstaterar Camilla.

Själv vandrar hon gärna i grupp men vill även ha tid för sina egna tankar.

– Jag tycker väldigt mycket om att gå tyst för mig själv, fast jag har andra medvandrare på sidan om. Jag har inget emot att delta i diskussioner, oftast blir det väldigt fina samtal, men jag uppskattar också att bara få gå och uppleva naturen runt mig, säger Camilla Sandström.

Mångsidig vandring i Jakobstadsregionen

För några år sedan skrev Camilla tillsammans med sin sambo Jesper Holmstedt en guide över vandringsleder i Jakobstadsregionen. Då inventerade de över 30 leder och upptäckte samtidigt en mångsidig och varierad i vandringsregion.

– Det var egentligen så det började med vandring på allvar. Vi upptäckte hur mycket olika vandringsleder det finns i vår närregion, berättar Camilla. Sedan dess har det kommit många nya leder, det finns olika längder och olika naturtyper, här finns verkligen något för alla.

För en dagsvandring rekommenderar Camilla vandringsleden Fäboda-Pörkenäs som löper vackert vid havet i Jakobstad. Vill du vandra i flera dagar är den 51 km långa Utterleden i varierande skogsmiljö mellan Lappfors och Purmo ett ypperligt mål.

Vandringstips: Är du flåsar- eller njutartypen?

Camillas tips till dig som planerar en vandring tillsammans med andra är ha koll på olika förväntningar i gruppen. En del gillar att vandra långt och länge, medan andra föredrar att njuta lite mera på vägen.

En vandrare tar sig barfota över en fjällbäck.
Bildtext Räkna med att bli våt om fötterna ibland.
Bild: Lone Widestam

– En del tycker att vandringen verkligen skall vara en utmaning och vill gå väldigt långt, medan andra vill njuta. Börja med att tänka efter vad du vill få ut av vandringen, skall det vara en fysisk prestation eller vill du vara ute och njuta?

– För den som vill njuta skulle jag rekommendera kortare dagsetapper för att hinna fota och titta sig omkring, kanske ta en tupplur på pausen eller titta på molnen. Då kanske det räcker med 10-12 km per dag, men om du verkligen vill gå på och känna att du utfört ett fysiskt dagsverke kanske 20-25 km på en dag är passligt, konstaterar Camilla Sandström.

Att lära sig gilla läget

Vandring är inte alltid bara glansbilder och solsken, minst lika ofta spöregnar det och vinden tjuter och river i huvan. Då gäller det att lära sig gilla läget och inse att just det här är äventyret.

– Speciellt om det blir kämpigt blir det väldigt mentalt. Med åldern har jag lärt mig tänka: Det är jobbigt en stund, men det ordnar sig. Det är en del av upplevelsen att det regnar och är pissväder; så här känns det när det är jobbigt, säger Camilla.

Camilla Sandström vilar under en vandring i svenska fjällen.
Bildtext Vandring kan vara påfrestande.
Bild: Lone Widestam

– Jag försöker omfamna känslan av att ha vinden piskande i ansiktet, och känna att det här är äventyret.

Camilla minns speciellt en vandring i Norge för några år sedan, då matlagningen efter en lång dag förvandlades till ett minne för livet.

– Det regnade helt huvudlöst mycket. Vi hade just fått upp tältet och börjat laga mat, men tältet låg i en grop, och vi fick in allt vatten. Vi låg på mage i tältet och medan min kompis stekte maten var min enda uppgift att ösa vatten ut tältet. Vi låg och skrattade helt sanslöst, berättar Camilla om ett av många underbara vandringsminnen.

I serien Naturmöten möter vi personer med en stark relation till naturen. De delar med sig av tips och berättar om vad naturen betyder för dem. Redaktör för serien är Ilse Klockars.

Karta över Finland med Utterleden och Fäboda-pörkenäs markerat.
Bild: Henri Salonen

Tips:

Dagstur: Fäboda-Pörkenäs områdets naturstig, sammanlagt 33 km stigar i området. Vandringsleden löper delvis vid havet. Vindskydd och övernattningsstugor finns.

Övernattningstur: Utterleden i Pedersöre mellan Lappfors och Purmo. Längd 51 km. Orörd natur, rekreationsskogar och ren vildmark, leden löper delvis längs med Esse å och Purmo norra å. Åtta vindskydd med eldstäder längs leden.

Gratis guide över Jakobstadsnejdens vandringsleder

Diskussion om artikeln